Makaron z sosem grzybowym i polędwiczkami to pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Idealne na szybki obiad.
SKŁADNIKI :
- 2 spore polędwiczki wieprzowe
- 250 g makaronu tagliatelle
- 300-400 g grzybów leśnych ( u mnie mrożone )
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku
- olej do podpieczenia
- 1 łyżka mąki
- 330 ml śmietany 30 %
- natka pietruszki do posypania
- tarty parmezan
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Polędwiczki kroimy na kawałki i ręką lekko rozgniatamy. Doprawiamy je solą i pieprzem.
- Na patelni, na odrobinie oleju podpiekam polędwiczki z każdej strony. Odkładamy na talerz.
- Grzyby leśne kroimy na kawałki ( można dodać cebulę ), przekładamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem i podpiekamy. Następnie wlewamy około 2 szklanki wody i dusimy do momentu aż woda wyparuje.
- Do grzybów, ponownie wlewamy wodę, wsypujemy odrobinę jarzynki i wlewamy śmietanę rozmieszaną z mąką. Ciągle mieszając dodajemy polędwiczki, kiedy sos zgęstnieje zakręcamy gaz i posypujemy natkę pietruszki.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybpcji kanału ;
Prześlij komentarz