Rolada ze schabu z farszem jest idealna do podania na ciepło i zimno. Dzisiaj nadziałam go kapustą i pieczarkami. Polana sosem smakuje wybornie.
- 1,5 kg schabu bez kość
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 0,3 kg pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka jarzynki
- sól, pieprz do smaku
- suszony czosnek
- słodka i ostra papryka
- nitka do zwinięcia
- Kapustę płuczemy z nadmiaru kwasu, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Pieczarki szatkujemy łącznie z cebulą, podpiekamy z solą i pieprzem do momentu aż nie będzie płynów. Dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku i mieszamy.
- Schab myjemy i usuwamy ścięgna/żyły które jego otaczają. Następnie przecinamy pod skosem wzdłuż aż powstanie płat mięsa.
- Schab lekko rozbijamy aż będzie jednej grubości.
- Na mięso rozkładamy kapustę. Teraz wszystko zwijamy i roladę obwiązujemy nitką.
- Wkładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy około 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
- Roladę wyjmujemy z naczynia i studzimy a z powstałego wywaru robimy sos.
- Kroimy na kawałki polewamy dowolnym sosem i podajemy, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybpcji kanału ;
Prześlij komentarz