Rogaliki z tego przepisu są nadzwyczaj smaczne, delikatne i pysznie nadziane. Nadmiar można zamrozić i mieć je zawsze świeże kiedy tylko chcemy.
SKŁADNIKI :
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła naturalnego
- 2 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 1cukier waniliowy
- 4-5 łyżek cukru
- 200 ml mleka
- mąka do podsypania
- powidła
- 1 jajko do smarowania rogalików
PRZYGOTOWANIE :
- Do miski lub dzbana robota dodajemy pokruszone drożdże, cukier i część mleka, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, resztę mleka i masło, chwilkę miksujemy i dodajemy mąkę. Ciasto drożdżowe należy dobrze wyrobić, aż będzie jednolite i gładkie.
- Odkładamy je nakryte ściereczką do całkowitego wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i posypując mąką zagniatamy, następnie tniemy na kawałki i każdy rozwałkowujemy na kształt koła. Tniemy trójkąty, smarujemy odrobiną marmolady i zawijamy rogaliki. Można również wykonać supełki.
- Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pozostawiamy na 10 minut aby wyrosły.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 % C, przez około 20 minut. Po wyjęciu studzimy.
- Rogaliki są pyszne. Smacznego.
↪ FabrykaBonow.pl konkursy internetowe z nagrodami
OdpowiedzUsuń