Kotlety z udek kurczaka są smaczne na zimno i ciepło, dzisiaj pod pierzynką z jarmużu i sera.
Farsz przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik.
Link do producenta Thermomastera II -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO
SKŁADNIKI :
- 5 udek z kurczaka
- sól. pieprz , słodka, ostra papryka, czosnek granulowany do smaku
- 2 jajka
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
FARSZ :
- 150 g jarmużu
- 150 g pieczarek
- 1 cebula, 3 ząbki czosnku
- 100 g serka topionego ( gouda lub ementaler )
- 1 łyżeczka masła
- 50 g sera żółtego
- 20 g sera blue (niekoniecznie )
- bułka tarta do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Udka należy wyfiletować od kości, lekko ubić i przyprawić.
- Jarmuż, pieczarki,czosnek i cebulę przekładamy do dzbana robota i miksujemy 10 s/o 4.
- Następnie dodajemy troszkę masła, sól, pieprz i podpiekamy 10 minut, temperatura 90 % C.
- Do farszu dodajemy sery i ogrzewamy 10 minut, obrót 1.
- Farsz przekładamy do miseczki.
- Mięso z udek obtaczamy w rozmąconym jajku i mące, smażymy na złoty kolor i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na kotlety rozkładamy po 1 łyżce farszu i posypujemy po wierzchu bułką tartą, lub serem albo parmezanem.
- Zapiekamy jeszcze 15 minut w temperaturze 180-190 % C.
- Kotlety są smaczne na ciepło i zimno. Polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz