KOTLETY Z UDEK KURCZAKA Z JARMUŻEM I SEREM + FILMIK

16 wrz 2019
data:post.title
Kotlety z udek kurczaka są smaczne na zimno i ciepło, dzisiaj pod pierzynką z jarmużu i sera. 
Farsz przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. 
Link do producenta Thermomastera II -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisami do robota APLIKACJA FLAVIO


SKŁADNIKI : 
  • 5 udek z kurczaka
  • sól. pieprz , słodka, ostra papryka, czosnek granulowany do smaku
  • 2 jajka
  • mąka do panierowania 
  • olej do smażenia 
                                                                       FARSZ : 
  • 150 g jarmużu
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula, 3 ząbki czosnku
  • 100 g  serka topionego ( gouda lub ementaler )
  • 1 łyżeczka masła
  • 50 g sera żółtego
  • 20 g sera blue (niekoniecznie )
  • bułka tarta do posypania 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Udka należy wyfiletować od kości, lekko ubić i przyprawić. 
  2. Jarmuż, pieczarki,czosnek  i cebulę przekładamy do dzbana robota i miksujemy 10 s/o 4. 
  3. Następnie dodajemy troszkę masła, sól, pieprz i podpiekamy 10 minut, temperatura 90 % C.
  4. Do farszu dodajemy sery i ogrzewamy 10 minut, obrót 1. 
  5. Farsz przekładamy do miseczki. 
  6. Mięso z udek obtaczamy w rozmąconym jajku i mące, smażymy na złoty kolor i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  7. Na kotlety rozkładamy po 1 łyżce farszu i posypujemy po wierzchu bułką tartą, lub serem albo parmezanem. 
  8. Zapiekamy jeszcze 15 minut w temperaturze 180-190 % C. 
  9. Kotlety są smaczne na ciepło i zimno. Polecam. 
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 

 

Prześlij komentarz