Chrupiące placki ziemniaczane, polane sosem meksykańskim i posypane serem. Pyszne, chrupiące i pachnące, są rewelacyjne, polecam.
SKŁADNIKI :
SOS
- 500 g mięsa mieszanego
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1/2 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 kartonik lub puszka pomidorów
- sól, pieprz, jarzynka do smaku
- 3 ząbki czosnku
- słodka, ostra papryka do smaku
- 1 płaska łyżeczka kminu mielonego
PLACKI :
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso przekładamy na patelnię, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę, podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy, przecier z kartonika i troszkę danie dusimy. Sos mieszamy co jakiś czas. Następnie dodajemy kukurydzę i fasolkę, przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku. Sos należy odparować aż będzie gęsty.
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce lub w dowolnym robocie, następnie dodajemy mąkę, jajka i sól, mieszamy.
- Smażymy spore placki na rozgrzanym oleju, na złoto z jednej i drugiej strony.
- Na każdy placek nakładamy porcję sosu mięsnego, posypujemy serem, składamy na pół i znowu posypujemy serem. Placek podgrzewamy w mikrofalówce około 1 minuty aż ser się rozpuści, polewamy ketchupem i podajemy.
- Smacznego.
Prześlij komentarz