PLACKI ZIEMNIACZANE PO MEKSYKAŃSKU + FILMIK

12 wrz 2019
data:post.title
Chrupiące placki ziemniaczane, polane sosem meksykańskim i posypane serem. Pyszne, chrupiące i pachnące, są rewelacyjne, polecam. 


SKŁADNIKI :
           SOS
  • 500 g mięsa mieszanego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 kartonik lub puszka pomidorów
  • sól, pieprz, jarzynka do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • słodka, ostra papryka do smaku
  • 1 płaska łyżeczka kminu mielonego
         PLACKI : 
  • 1 kg ziemniaków 
  • 1 cebula 
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka 
  • sól do smaku 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso przekładamy na patelnię, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę, podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy, przecier z kartonika i troszkę danie dusimy. Sos mieszamy co jakiś czas. Następnie dodajemy kukurydzę i fasolkę, przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku. Sos należy odparować aż będzie gęsty.
  2. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce lub w dowolnym robocie, następnie dodajemy mąkę, jajka i sól, mieszamy.
  3. Smażymy spore placki na rozgrzanym oleju, na złoto z jednej i drugiej strony.
  4. Na każdy placek nakładamy porcję sosu mięsnego, posypujemy serem, składamy na pół i znowu posypujemy serem. Placek podgrzewamy w mikrofalówce około 1 minuty aż ser się rozpuści, polewamy ketchupem i podajemy.
  5. Smacznego.
                                    Zapraszam do obejrzenia  filmiku i subskrypcji kanału ;



 

Publikowanie komentarza