Pulpety z indyka z kaszą i sosem ze świeżych grzybów to pyszne połączenie. Pulpety przygotowałam na parze przez to są dużo zdrowsze niż smażone w tłuszczu. Całe danie przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik.
Link do producenta Thermomastera II -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO
SKŁADNIKI :
- 200 g kaszy
- 300 g grzybów
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 150 ml śmietany 30 %
- sól, pieprz, jarzynka do smaku
- natka pietruszki
- mąka z wodą do zagęszczenia sosu
PULPETY :
- 500 g mięsa z indyka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka przyprawy do indyka
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- Do dzbana robota wlewamy wodę, solimy, podgrzewamy. Wkładamy koszyczek z 2 woreczkami kaszy, gotujemy 15 minut /o 1.
- Kaszę odcedzamy.
- Mięso przekładamy do czystego dzbana łącznie z jajkiem i przyprawami, miksujemy 20 s/o8-10. Zmielone wyjmujemy na talerz i formujemy pulpeciki.
- Do czystego dzbana wkładamy cebulę, miksujemy 10 s/o 8. Ostrze wyjmujemy i wkładamy mieszadło. Następnie dodajemy pokrojone grzyby.
- Dodajemy olej, jarzynkę, sól, pieprz i podsmażamy 10 m/o 1. Wlewamy wodę około 0,5 litra i gotujemy około 20 minut. Na górę dzbana wkładamy weronę i układamy pulpeciki. Zakrywamy pokrywką.
- Weronę zdejmujemy, pulpety ściągamy na talerz. Do sosu wlewamy śmietanę i zasklepkę. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
- Na talerz nakładamy kaszę, pulpety, i polewamy sosem.
- Danie jest pyszne :)
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz