Salceson z kurczaka jest bardzo smaczny, delikatny, bez konserwantów i polepszaczy. Zaletą jest to że szybko się go przygotowuje.
SKŁADNIKI :
- 1 kg łapek z kurczaka
- 1 udko
- 1 pierś
- jarzyna ( 2 marchewki, kawałek selera, lubczyk )
- sól, pieprz czosnek, jarzynka do smaku
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
- 1 łyżka żelatyny
- natka pietruszki
- Całe mięso myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, jarzynę i gotujemy do miękkości.
- Mięso wyjmujemy i obieramy od kości, marchew kroimy w plastry.
- Zalewę przecedzamy przez sitko, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem w proszku, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
- Z dwuch butelek plastikowych odcinamy górę i nakładamy mięso do 1/4 wysokości butelki. Napełniamy wywarem i lekko mieszamy. Odkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
- Butelkę przecinamy, wyjmujemy salceson i kroimy na kawałki.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmikuw i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz