PRZEPYSZNY SERNIK BIAŁY MICHAŁEK + FILMIK

31 mar 2021
data:post.title
Bardzo smaczny sernik z dodatkami jak białe michałki, biała czekolada i mleko w proszku. Sernik jest wyjątkowo smaczny i delikatny. Polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • 1 kg sera mielonego lub wiaderkowego 
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 jajka 
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietany 30 % 
  • 250 g białych michałków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3/4 szklanki mleka w proszku 
  • duża garść pokrojonych orzechów ziemnych 
  • 1 rozpuszczona, biała czekolada 
                                                                          SPÓD : 
  • 1 opakowanie ciastek owsianych, dowolnych ( 210-250 g ) u mnie z czekoladą 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • 2 garście orzechów włoskich 
                                                                  DODATKOWO : 
  • 1 biała czekolada 
  • białe michałki do dekoracji 
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. SPÓD- ciastka, orzechy i rozpuszczone masło mielimy. Masą wykładamy dno tortownicy o  24 cm. 
  2. SER - do misy robota przekładamy jajka, dodajemy cukier i chwilkę ucieramy, następnie dodajemy michałki i mascarpone o temperaturze pokojowej i miksujemy aż masa ładnie się utrze. Wlewamy płynną, białą czekoladę i miksujemy. Po chwili wlewamy śmietanę 30 %, miksujemy. 
  3. Wsypujemy mleko w proszku i pokrojone orzechy, miksujemy. Na koniec dodajemy biały ser i po wymieszaniu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i również mieszamy. 
  4. Ser wylewamy na ciasteczkowy spód. 
  5. Na dno piekarnika kładziemy naczynie z wodą, piekarnik nagrzewamy do 180 % i kiedy włożymy sernik temperaturę zmniejszamy do 120-125 % C. Sernik pieczemy na funkcji góra/dół lub termo obieg, z tym że na termo obiegu sernik się przypieka. 
  6. Ustawiamy czas na 2 godziny. Po tym czasie piekarnik lekko uchylamy i tak studzimy ciasto około 2 godzin. 
  7. Na zimny sernik wylewamy płynną, białą czekoladę i ciasto dekorujemy pozostałymi michałkami. 
  8. Smacznego, sernik jest wyjątkowo smaczny. 
                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 



 

1 komentarz

  1. Pani Mariolu, a jaka srednica tortownicy? Pozdrawiam serdecznie, kolejny cudowny przepis ��

    OdpowiedzUsuń