DOMOWY MAKARON

17 lut 2013
data:post.title
Robienie domowego makaronu zawsze mnie przerażało a raczej wałkowanie ciasta i jego krojenie.Dzisiaj używam maszynki a robienie domowego makaronu to prawdziwa przyjemność:)

                             
                                                                 SKŁADNIKI : 
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • odrobina ciepłej wody do zagniecenia ciasta 
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
Mąkę wsypujemy  na stolnicę,dodajemy olej,jajka i dolewając wodę zagniatamy zwarte,zbite ciasto.Zakrywamy je folią na 15 minut aby odpoczęło.
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy bardzo cienko,podsypując je mąką.
Ja używam maszynki do makaronu,ciasto uzyskuje cienkość 3 minimetrów.Pasy ciasta zostawiam na kilka minut aby podeschło.
Po tym czasie tniemy makaron,lekko go podrzucając i podsypując mąką aby się nie skleiło.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli i łyżką oliwy.Wrzucamy makaron,gotujemy 2 minuty po wypłynięciu.Odcedzamy,płuczemy zimną wodą,przekładamy do miski.
Smacznego.



3 komentarze

  1. Kochana tez robie domowy co niedziele,i nie wyobrazam sobie rosołku bez niego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam makaronu...muszę to nadrobic..

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to pysznie wygląda :) Dziękuje za wzięcie udziału w akcji.

    OdpowiedzUsuń