KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM Z POLENTĄ

16 lut 2013
data:post.title
Królik w śmietanie z dodatkiem rozmarynu, to danie wykwintne i bardzo popularne. Delikatne i chude mięsko, jest bardzo zdrowe a  zasmakuje nie jednej osobie, polecam


                                                                  SKŁADNIKI:
  • 1 królik 
  • 1 cebula
  • 250 ml bulionu z kostki rosołowej 
  • sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka do smaku
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietany 30 % 
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
                                                                     POLENTA:
  • 150 g kaszki kukurydzianej
  • 2 szklanki wody z dodatkiem jarzynki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • oliwa do podpieczenia
                                                                    PRZYGOTOWANIE :

Królika dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. W głębokiej patelni, (brytfance) podsmażamy mięso na maśle, aby się zrumieniło. Dodajemy zmiażdżony czosnek, liść laurowy, odrobinę rozmarynu, ziele i pokrojoną cebulę. Zalewamy mięso bulionem, dusimy pod przykryciem 20-30 minut od czasu do czasu mieszając.
Kiedy sos się zredukuje a mięso będzie miękkie dodajemy śmietanę, musztardę i natkę pietruszki,mieszamy. Przykrywamy mięso pokrywką i gotujemy przez 10-15 minut.
W garnku zagotowujemy wodę z masłem i jarzynką, wsypujemy kaszkę, zmniejszamy gaz i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła, chwilkę gotujemy aż kaszka się ugotuje.
Kaszkę przekładamy na głęboki talerz i odstawiamy aż ostygnie i zgęstnieje.
Zimną polentę kroimy na kawałki i podpiekamy na oliwie.
Królika przekładamy na talerz, podajemy z polentą i surówką.
Smacznego!


7 komentarzy

  1. krolika jeszcze nie jadłam :) ale całość jako potrawa wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso królika jest bardzo smaczne,delikatne,kruche i wilgotne,krótko się je piecze i to cały plus,polecam:)

      Usuń
  2. Tez zakupiłam króliczka i zaraz będe piekła :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. też jeszcze królika nie jadłam (chyba, że pasztet z niego), i też kusi mnie ta oferta lidla, ale nie wiem czy będę miała czas go zrobić:( smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. opcja na zakup królika w lidlu bardzo mi się podoba :) może upichcę, bo nigdy nie jadłam, a wygląda naprawdę smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Również skusiłam się na królika w lidlu, fajna oferta, mięsko wyszło pyszne i delikatne, fajny pomysł z podsmażeniem polenty:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też zaraz lecę do Lidla
    to musi być puchociuciuciuciuchne

    Dars

    OdpowiedzUsuń