PSTRĄG ŁOSOSIOWY Z PUREE Z SELERA

27 lut 2013
data:post.title
Dzisiejszy obiad to rybka a dokładnie pstrąg. Trafiłam w sklepie na pstrąga łososiowego, którego mięso bardzo przypomina łososia i to był dobry wybór, mięso tej ryby jest bardzo pyszne:)


                                                           SKŁADNIKI: dla dwóch osób

  • 800 g pstrąga łososiowego w płatach
  • 1/2 części pora pokrojonego w cienkie paseczki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ziemniaki obrane, pokrojone w kostkę
  • 1/4 korzenia selera obranego pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g masła
  • 100 ml oliwy 
  • bazylia, imbir
                                                             PRZYGOTOWANIE:
  1. W garnku rozpuszczamy połowę masła, dodajemy ziemniaki i seler, doprawiamy solą i pieprzem, podduszamy 2-3 minuty. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, ubijamy lub miksujemy blenderem. Odstawiamy.
  2. Płaty pstrąga oczyszczamy, ściągamy delikatnie skórę. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Pokrojony por przekładamy do miski, zalewamy oliwą, dodajemy starty imbir, połowę soku z cytryny i mieszamy.
  4. Kawałki ryby kładziemy na foli aluminiowej (każdy osobno), dodajemy po dużej łyżce marynowanego pora, kawałku masła i zawijamy szczelnie saszetki. Pieczemy w piekarniku lub opiekaczu 15-20 minut w temperaturze 180 * C.
  5. Resztę soku z cytryny, miód, musztardę i listki bazylii miksujemy (ucieramy) dolewając oliwę, sos musi mieć konsystencję jogurtu.
  6. Na talerz układamy puree , pstrąga, posypujemy kawałkami pory, polewamy sosem.
           Smacznego:)

8 komentarzy

  1. Wygląda pięknie. chętnie spróbuję tej ryby ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ryby!
    a Twoja propozycja wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. widziałam taką rybę ostatnio w sklepie ale jakoś sceptycznie podeszłam do jej kupna, tak patrzę na Twoje danie to zaczynam żałować, że jej nie kupiłam:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pycha rybka, skorzystałam na promocji w lidlu i też kupiłam pstrąga, Twój wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Por jest męski! Więc nie "marynowanej pory" tylko marynowanego pora!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba zacznę gotować bez pora :)

      Usuń
    2. Bez pora to już nie to samo... Poza tym zapomniałem dodać, że przepis super!

      Usuń
    3. Również uwielbiam ten przepis na pstrąga łososiowego z porem :)

      Usuń