MAKOWIEC DROŻDŻOWY ZWIJANY

23 mar 2013
data:post.title
Makowiec zwijany wbrew pozorom jest bardzo prosty w wykonaniu a jaki smaczny. Z podanego przepisu wychodzą dwa makowce, jeden oczywiście szybko znika a drugi zostaje. Przepis sprawdzony, przygotowuje go od lat, polewam lukrem lub czekoladą i ozdabiam, polecam :)


                                                                              CIASTO:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 kostki drożdży 100 g 
  • 1/2 szklanki cukru
  • około 1  szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki wody do rozrobienia drożdży
Drożdże rozrabiamy z wodą. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, wlewamy olej, drożdże, mleko i jajo. Wyrabiamy elastyczne ciasto, składniki muszą się dokładnie połączyć (gdyby ciasto było zbyt suche dolewamy mleka). Pozostawiamy, nakryte ściereczką na 40 minut do wyrośnięcia.

                                                                               MAK:
  • 300 g maku (ja mieliłam go w mikserze do kawy lub kupujemy mielony)
  • 2 łyżki płynnego miodu 
  • 1 łyżka masła naturalnego
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki gęstego dżemu, np. porzeczkowego
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka wody
  • olejek migdałowy lub rumowy
  • rodzynki, orzechy
                                                                      DODATKOWO:
  • papier do pieczenia
  • lukier przygotowany z 4 łyżek cukru pudru i 1 łyżeczki mleka.
  • płatki migdałów
Do garnka wsypujemy mielony mak, wlewamy mleko i wodę, zagotowujemy . Odstawiamy na 20 minut aby mak miał czas się zaparzyć . Po tym czasie ponownie podgrzewamy mak, ciągle mieszając (odparowujemy nadmiar płynów). Do gęstego maku, dodajemy, miód, cukier mannę, masło, bakalie i olejek a na końcu mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia

Gotowe ciasto drożdżowe dzielimy na pół, każdy kawałek rozwałkowujemy podsypując mąką ,na dwa prostokątne placki o grubości 0,5 cm.
Na każdy placek wykładamy masę makową, zostawiając wolne brzegi ciasta. Zwijmy do środka, jak rulon. Ciasto przekładamy na płat pergaminu posmarowanego oliwą, luźno zwijamy w papierze tak aby makowiec miał miejsce na wyrośniecie (końce pergaminu powinny być pod spodem makowca). Przekładamy placki na blaszkę, czekamy aż podrosną około 15 minut.
Piec w temperaturze 160-170 *C, przez 45 minut.
Czasami makowiec lubi pęknąć, nie ma to jednak wpływu na smak a polane polewą całkowicie zakrywa niedoskonałości.
Gotowe makowce polewamy lukrem, posypujemy migdałami i gotowe.
Smacznego!





6 komentarzy

  1. pięknie Ci wyszedł:) bardzo lubię taką wersje makowca:) ja ją piekę zawsze na święta Bożego narodzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też na te świeta piekę makowca, ale Twój wyszedł piękniej, pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makowce! Poproszę o kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda, czas zabrać się za wypieki, a rodzynki w lidlu mają teraz w promocji:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mi się makowiec kojarzy z Bożym Narodzeniem, no alee :) ładniutki Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam zamir zrobic z tego przepisu ciek
    awe czy mi wyjdzie

    OdpowiedzUsuń