CUKINIA FASZEROWANA RYŻEM I WARZYWAMI

1 wrz 2013
data:post.title
Cukinia faszerowana to proste w przygotowaniu i pyszne danie a można nadziewać ją na wiele sposobów. Dzisiaj polecam fajny pomysł na nadzianie jej brązowym ryżem i warzywami tymi które znalazłam w mojej lodówce. Cukinia zapiekana jest idealna  na obiad lub wykwintną, pyszną  kolację.


                                                              SKŁADNIKI : 
  • 4 młode cukinie,średniej wielkości
  • 2 woreczki ugotowanego ryżu,u mnie brązowy
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 marchewka 
  • 1 papryczka chili
  • 1 kostka rosołowa 
  • 1 kostka twarogu 200 g 
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanki wody
  • 3-4 łyżki oleju 
  • sól,pieprz,ostra papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 dkg żółtego sera
                                                               PRZYGOTOWANIE : 

Cukinię należy przekroić na pół,za pomocą łyżki należy dokładnie wydrążyć miąższ (środek cukinii).Miąższ z pestkami wyrzucamy a resztę kroimy.Następnie kroimy w kostkę cebulę i podpiekamy ją na oleju,dodajemy pokrojone i obrane z skórki pomidory,miąższ cukinii oraz papryki(pozbawione gniazd nasiennych,pokrojone) i startą marchew.Wrzucamy kostkę bulionową,smażymy 5 minut,mieszając.Dolewamy wodę i dusimy 15 minut.Kiedy płyny znacznie się zredukują wsypujemy ugotowany ryż,dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy do smaku.Mieszamy aż składniki się połączą.Zdejmujemy z ognia,kiedy farsz lekko przestygnie wbijamy dwa jajka,dodajemy twaróg,mieszamy.Farszem nadziewamy cukinię,układamy w naczyniu do zapiekania lub blaszce,przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w nagrzanym piekarniki do 170-180 * C,przez 40 minut.Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię aluminiową,posypujemy startym żółtym serem, pieczemy 5 minut.Wyjmujemy blaszkę,podajemy cukinie gorące.Smacznego.




4 komentarze

  1. Mam na to danie ochotę już od dłuższego czasu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinia w takiej postaci-pyyycha, do tego ulubiony twarożek Pilos i warzywa, super :)

    OdpowiedzUsuń