SKŁADNIKI :
- 4 młode cukinie,średniej wielkości
- 2 woreczki ugotowanego ryżu,u mnie brązowy
- 1 czerwona papryka
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 papryczka chili
- 1 kostka rosołowa
- 1 kostka twarogu 200 g
- 2 jajka
- 1/2 szklanki wody
- 3-4 łyżki oleju
- sól,pieprz,ostra papryka
- 3 ząbki czosnku
- 15 dkg żółtego sera
Cukinię należy przekroić na pół,za pomocą łyżki należy dokładnie wydrążyć miąższ (środek cukinii).Miąższ z pestkami wyrzucamy a resztę kroimy.Następnie kroimy w kostkę cebulę i podpiekamy ją na oleju,dodajemy pokrojone i obrane z skórki pomidory,miąższ cukinii oraz papryki(pozbawione gniazd nasiennych,pokrojone) i startą marchew.Wrzucamy kostkę bulionową,smażymy 5 minut,mieszając.Dolewamy wodę i dusimy 15 minut.Kiedy płyny znacznie się zredukują wsypujemy ugotowany ryż,dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy do smaku.Mieszamy aż składniki się połączą.Zdejmujemy z ognia,kiedy farsz lekko przestygnie wbijamy dwa jajka,dodajemy twaróg,mieszamy.Farszem nadziewamy cukinię,układamy w naczyniu do zapiekania lub blaszce,przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w nagrzanym piekarniki do 170-180 * C,przez 40 minut.Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię aluminiową,posypujemy startym żółtym serem, pieczemy 5 minut.Wyjmujemy blaszkę,podajemy cukinie gorące.Smacznego.
Mam na to danie ochotę już od dłuższego czasu ;)
OdpowiedzUsuńnajlepsze danie na lato:)
Usuńuwielbiam cukinie :)
OdpowiedzUsuńCukinia w takiej postaci-pyyycha, do tego ulubiony twarożek Pilos i warzywa, super :)
OdpowiedzUsuń