KWAS BURACZANY

11 lis 2013
data:post.title
Kwas buraczany jest świetny do picia jak i do przygotowania barszczu .Bardzo zdrowy,bardzo pyszny,świetnie gasi pragnienie a samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.Możemy go zrobić w garnku lub dużym słoiku,czas kiszenia to około 1 tydzień.
Orientacyjnie proporcje kwasu do barszczu to : 0,5 litra na 1,5 litra wywaru.Ilość ta zależy jednak od naszych upodobań i siły smakowej wywaru.


                                                      SKŁADNIKI :
  • 1 kg obranych i pokrojonych w plastry buraczków
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu
  • 5 ząbków obranego czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • woda przegotowana -na 1 litr 1 łyżka soli
                                              PRZYGOTOWANIE :
Obrane i pokrojone buraczki układamy w słoiku ,kamionkowym naczyniu lub garnku.Dodajemy przyprawy i czosnek.Zalewamy wszystko posoloną,przegotowaną wodą tak aby buraki były przykryte(jeżeli będą wypływać można obciążyć je talerzykiem.Naczynie przykrywamy gazą,obwiązujemy sznurkiem lub gumką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni.Po tym czasie ostrożne wyciągamy wszystkie powstałe szumowiny.Kwas przelewamy do buteleczek,np.po soczkach,zakręcamy i odkładamy w chłodne miejsce.Kwas długo się przechowuje i nie psuje się.




2 komentarze

  1. oooo, już niedługo trzeba będzie zrobić zakwas na barszcz wigilijny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym roku będzie wigilijny barszcz na własnym zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń