MAKARON PEŁNOZIARNISTY DOMOWY

24 lis 2013
data:post.title
Makaron przygotowany w domu jest na prawdę rewelacyjny,dzisiaj wersja z mąki pełnoziarnistej.Wyszedł pyszny a że wyszło go sporo,nadmiar ususzyłam na blaszce.


                                                                           SKŁADNIKI : 
  • 2 szklanki maki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 2 jaka
  • 1 łyżka oleju
  • odrobina ciepłej wody do zagniecenia ciasta ( około 1/2 szklanki)
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
Próbowałam przygotować ten makaron z samej maki pełnoziarnistej,jednak bardzo się kruszył i nie dało się zrobić cienkiego makaronu.Po zmieszaniu mąk uzyskałam ciasto bardziej elastyczne.

Mąki wsypujemy na stolnicę,wbijamy jajko,dodajemy olej i zagniatając dolewamy ciepłej wody.Ciasto powinno wyjść zbite i twarde.Kroimy je na kawałki,lekko rozgniatamy,posypujemy mąką i wałkujemy na bardzo cienki placek,cały czas posypując je mąką pszenną.Ja używam maszynki do makaronu więc ona skraca czas wałkowania i krojenia makaronu.
Moja babcia suszyła 30 minut,cienko rozwałkowane płaty ciasta,następnie płat zwijała w rulon i cieniutko kroiła.Każdy ma jakiś swój sposób na krojenie makaronu,u mnie maszynka z której jestem bardzo zadowolona.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką soli,wrzucamy pokrojony makaron,gotujemy około 2-3 minut.Odcedzamy,płuczemy zimną wodą i przekładamy do miski.Makaron kropimy olejem i potrząsamy.Unikniemy sklejania się nitek.
Makaronu gotujemy tyle ile będzie zjedzone,nadmiar suszymy,na blaszce w ciepłym pomieszczeniu do całkowitego wyschnięcia.


8 komentarzy

  1. domowy makaron to poezja :) dzisiaj robiłam do rosołu i smakował jak żaden inny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie robiłam makaronu w domu, świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak domowy makaron :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też uwielbiam domowy makaron, a taki pełnoziarnisty jest zdecydowanie smaczniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile kalorii ma taki makaron w 100 g? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z samej maki żytniej pełnoziarnistej jest dobry. Właśnie go zrobilam i nic się nie kruszy. Makaron trzeba kroić jak jest elastyczny a nie przesuszony.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis jest nieprecyzyjny. Mąka pełnoziarnista - ale jaka? Żytnia czy pszenna ?
    Mąka pszenna, ale jaka? Typ 450, 550, a może 650 ?

    OdpowiedzUsuń