PLACKI Z DYNI NA SŁODKO

29.10.2013
data:post.title
Z mojej ugotowanej dyni wyszło sporo puree,a placuszki dyniowe już dawno za mną chodziły,więc już są.Puszyste,bardzo delikatne,o lekko waniliowym zapachu.Są świetne na śniadanie,posypane cukrem pudrem, lub z odrobiną dżemu.Polecam je zwłaszcza miłośnikom pancakes :)


                                                                  SKŁADNIKI :
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki puree z ugotowanej dyni 
  • 1 jajko
  • 1 jogurt naturalny 200 g 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • odrobina oleju do pieczenia placków 
                                                      PRZYGOTOWANIE :

Jajko mieszamy z jogurtem i puree z dyni,następnie dodajemy mąkę z proszkiem,dokładnie mieszamy,ciasto powinno być gęste ale trochę lejące,wtedy placuszki ładnie rosną a nie opadają.
Patelnię teflonową rozgrzewamy,wlewamy odrobinę oleju (lub pieczemy na suchej patelni).Nakładamy po jednej,dużej łyżce ciasta,lekko je rozsmarowując.Smażymy powoli aby placki zdążyły wyrosnąć i ładnie się upiec,około 4 minuty z każdej strony.
Przekładamy na talerz,posypujemy cukrem pudrem lub zjadamy z dżemem.Smacznego.


5 komentarzy

  1. pyszności ! ja miałam w tym roku odpuścić sobie dynię ale jednak :)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Grubaśne placuszki :) Dyniowe to ostatnimi czasy mój faworyt.

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie bym zjadła takie na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dużo placuszków wychodzi z tych proporcji? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Plauszków wychodzi około 8 sztuk :)

      Usuń