SKŁADNIKI :
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki puree z ugotowanej dyni
- 1 jajko
- 1 jogurt naturalny 200 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- odrobina oleju do pieczenia placków
Jajko mieszamy z jogurtem i puree z dyni,następnie dodajemy mąkę z proszkiem,dokładnie mieszamy,ciasto powinno być gęste ale trochę lejące,wtedy placuszki ładnie rosną a nie opadają.
Patelnię teflonową rozgrzewamy,wlewamy odrobinę oleju (lub pieczemy na suchej patelni).Nakładamy po jednej,dużej łyżce ciasta,lekko je rozsmarowując.Smażymy powoli aby placki zdążyły wyrosnąć i ładnie się upiec,około 4 minuty z każdej strony.
Przekładamy na talerz,posypujemy cukrem pudrem lub zjadamy z dżemem.Smacznego.
pyszności ! ja miałam w tym roku odpuścić sobie dynię ale jednak :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
Grubaśne placuszki :) Dyniowe to ostatnimi czasy mój faworyt.
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła takie na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńJak dużo placuszków wychodzi z tych proporcji? :)
OdpowiedzUsuńPlauszków wychodzi około 8 sztuk :)
Usuń