SKÓRKA POMARAŃCZOWA W SYROPIE

1 gru 2013
data:post.title
Pachnąca,słodziutka skórka pomarańczowa, idealna do wypieków.Przepis zaczerpnęłam z ; kuchnialidla.pl


                                                                   SKŁADNIKI : 

  • skórki z 3 pomarańczy
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
                                                         PRZYGOTOWANIE : 

Obieramy pomarańcze bardzo cieniutko,tak aby było jak najmniej białych części.Kroimy je w kostkę i przekładamy do garnka.Zalewamy skórki wodą,gotujemy i trzymamy na ogniu 3 minuty.Wodę z gotowania odlewamy i powtarzamy tą czynność jeszcze dwa razy.Dzięki temu pozbędziemy się goryczki ze skórek pomarańczy.Do wygotowanych i odcedzonych skórek pomarańczy dodajemy cukier oraz wodę.Trzymamy garnek na małym ogniu,gotujemy i redukujemy płyn,aż woda zamieni się w gęsty syrop.
Gotową skórkę przekładamy do słoika.Przechowujemy w chłodnym miejscu.





2 komentarze