SKŁADNIKI : na 20 babeczek
CIASTO :
- 125 g margaryny
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki gęstej śmietany
- 1 jajko do posmarowania uszek
Babeczki pieczemy w temperaturze 170*C,przez 15 minut.
Z części ciasta robimy cienkie wałeczki i układamy kształt uszek odpowiadające wielkością babeczek.Musimy pamiętać że uszka muszą dobrze pasować do wielkości babeczek.Smarujemy je rozmąconym jajkiem,pieczemy tak jak babeczki.
KREM MASCARPONE :
- 200 ml śmietany 30 %
- 125 g serka mascarpone (1/2 opakowania)
- 1 płaska łyżeczka żelatyny,namoczona w 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżki
- dżem truskawkowy
- kilka świeżych truskawek
- jajeczka lukrowane do dekoracji
Babeczki smarujemy w środku dżemem.Szprycę napełniamy kremem i napełniamy ciasteczka.
Dekorujemy owocami lub dowolnymi ozdobami.Na koniec wkładamy do każdej babeczki uszka.Schładzamy w lodówce,najsmaczniejsze na drugi dzień,babeczki są miękkie i wilgotne.
Ja uszka wkładałam do babeczek przed podaniem,tak było wygodniej.
Smacznego.
świetne babeczki:D
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńfajowe:)
OdpowiedzUsuń