BABECZKI KOSZYCZKI

06.04.2014
data:post.title
Pyszne babeczki z dżemem i kremem mascarpone.Myślę że można je udekorować dowolnie,u mnie truskawki i jajeczka lukrowane.


                                                                 SKŁADNIKI : na 20 babeczek

                                     CIASTO : 
  • 125 g margaryny 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki gęstej śmietany
  • 1 jajko do posmarowania uszek
Z podanych składników zagniatamy elastyczne,kruche ciasto.Schładzamy je w lodówce.Foremki do babeczek smarujemy oliwą,wykładamy ciastem,część zostawiamy do zrobienia uszek.
Babeczki pieczemy w temperaturze 170*C,przez 15 minut.
Z części ciasta robimy cienkie wałeczki i układamy kształt uszek odpowiadające wielkością babeczek.Musimy pamiętać że uszka muszą dobrze pasować do wielkości babeczek.Smarujemy je rozmąconym jajkiem,pieczemy tak jak babeczki.

                                      KREM  MASCARPONE : 
  • 200 ml śmietany 30 % 
  • 125 g serka mascarpone (1/2 opakowania)
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny,namoczona w 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżki
                                                 DODATKOWO : 
  • dżem truskawkowy
  • kilka świeżych truskawek
  • jajeczka lukrowane do dekoracji
Śmietanę ubijamy na sztywno,dalej ubijając wsypujemy cukry i po chwili dodajemy serek.Dokładnie mieszamy.Ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną żelatynę,mieszamy.Śmietanę wkładamy do lodówki na około 10-15 minut aby troszkę się zsiadła.
Babeczki smarujemy w środku dżemem.Szprycę napełniamy kremem i napełniamy ciasteczka.
Dekorujemy owocami lub dowolnymi ozdobami.Na koniec wkładamy do każdej babeczki uszka.Schładzamy w lodówce,najsmaczniejsze na drugi dzień,babeczki są miękkie i wilgotne.
Ja uszka wkładałam do babeczek przed podaniem,tak było wygodniej.
Smacznego.



Wielkanocne Smaki - edycja IV




3 komentarze