MAZUREK KAJMAKOWY

13 kwi 2014
data:post.title
Mazurek kajmakowy z otoczką orzechową, idealny na Święta Wielkanocne.


                                                                       SKŁADNIKI : 
  • 300 g mąki pszennej (około 2 szklanki)
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru pudru 
  • szczypta proszku do pieczenia 
                                                       DEKORACYJNA   ROZETKA :
  • 250 g mąki 
  • 50 g migdałów zmielonych 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki śmietany
Ciasto zagniatamy,powinno być luźnej konsystencji,tak aby się dało ozdobnie wyciskać szprycą.

                                                                         MASA :
  • 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej lub mleka słodzonego w puszcze gotowanego w wodzie 2 godziny.
  • suszone morele
  • rodzynki
  • dowolne orzechy do dekoracji
  • lukier do dekoracji
  • dżem pomarańczowy lub powidła
                                                           PRZYGOTOWANIE : 

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto,gdyby nie chciało się zagnieść dodajemy 1 łyżkę gęstej śmietany.Ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy,podsypując je mąką.Wykładamy ciastem formę 35/25 wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównując brzegi,najlepiej je odciąć a z reszty ciasta przygotować zajączki.
Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku 180 *C.
Na ostygnięte ciasto wyciskamy dekoracyjnie,boczne rozetki.Pieczemy ciasto jeszcze 10 minut aż boki się upieką.
Na zimny mazurek rozsmarowujemy cienką warstwę dżemu,wykładamy 1/2 puszki masy kajmakowej,ładnie ją rozsmarowując.Mazurek dekorujemy dowolnie,tak jak nam najbardziej będzie się podobało.Smacznego.



Prześlij komentarz