SKŁADNIKI :
- 300 g mąki pszennej (około 2 szklanki)
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 80 g cukru pudru
- szczypta proszku do pieczenia
- 250 g mąki
- 50 g migdałów zmielonych
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g margaryny
- 2 łyżki śmietany
MASA :
- 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej lub mleka słodzonego w puszcze gotowanego w wodzie 2 godziny.
- suszone morele
- rodzynki
- dowolne orzechy do dekoracji
- lukier do dekoracji
- dżem pomarańczowy lub powidła
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto,gdyby nie chciało się zagnieść dodajemy 1 łyżkę gęstej śmietany.Ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy,podsypując je mąką.Wykładamy ciastem formę 35/25 wyłożoną papierem do pieczenia,wyrównując brzegi,najlepiej je odciąć a z reszty ciasta przygotować zajączki.
Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku 180 *C.
Na ostygnięte ciasto wyciskamy dekoracyjnie,boczne rozetki.Pieczemy ciasto jeszcze 10 minut aż boki się upieką.
Na zimny mazurek rozsmarowujemy cienką warstwę dżemu,wykładamy 1/2 puszki masy kajmakowej,ładnie ją rozsmarowując.Mazurek dekorujemy dowolnie,tak jak nam najbardziej będzie się podobało.Smacznego.
Prześlij komentarz