SKŁADNIKI :
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 50 g drożdży (1/2 kostki 100 g )
- 1 szklanka ciepłego mleka (ta sama którą mierzyliśmy mąkę)
- 2 jajka
- 50 g margaryny, rozpuszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- garść rodzynek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Ciasto dokładnie wyrabiamy w misce ręką, aż będzie elastyczne i gładkie.
Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Formę na babkę, z kominem smarujemy dokładnie olejem, z ciasta robimy wałek i układamy go w formie, tak aby ciasto ładnie się rozmieściło. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Babkę pieczemy w temperaturze 170-180 *C, przez około 30-35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekła.
Po kilku minutach wyciągamy babę z formy i studzimy na kratce. Obracam ją do góry dnem i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Prześlij komentarz