MIĘSNY CHLEBEK DO ŚWIĘCONKI

07.04.2014
data:post.title
Mięso mielone,zapieczone w kruchym cieście to świetna i pyszna,mała pieczeń.Przygotowuję małe mięsne chlebki do święconki.
Pieczeń rewelacyjna na większe przyjęcia,do pieczywa lub zjadana sama.Polecam.


                                                                  SKŁADNIKI : 
  • 700 g mięsa mielonego
  • 1 jajko+1do wysmarowania ciasta
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe czerstwe bułki,namoczone w wodzie i odciśnięte
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
                                                                   CIASTO : 
  • 1 szklanka mąki 
  • 50 g margaryny 
  • 1 łyżka gęstej śmietany 
  • sól do smaku 
  • 1 żółtko
  • szczypta proszku do pieczenia 
                                                          PRZYGOTOWANIE : 

Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy startą na tarce cebulę,przeciśnięty czosnek,odciśnięte bułki,przyprawy i jajko.Wszystko dokładnie mieszamy.
Składniki na ciasto przekładamy do miski,zagniatamy elastyczne ciasto.Rozwałkowujemy je na cienki płat ciasta,podsypując mąką.Wycinamy radełkiem paski ciasta.
Z mięsa formujemy trzy,owalne chlebki,układamy na wierzchu naprzemiennie paski ciasta,tworząc kratkę.Końce ciasta podwijamy pod spód chlebków.
Przekładamy je delikatnie do wysmarowanego naczynia żaroodpornego,smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy około 30 minut w nagrzanym do 180 *C,piekarniku.Kiedy zaczną się przypiekac temperaturę zmniejszamy.
Ostygnięte chlebki,kroimy na plastry.Podajemy do pieczywa lub jako przekąskę.
Smacznego.




Wielkanocne Smaki - edycja IV

3 komentarze