Pieczeń rewelacyjna na większe przyjęcia,do pieczywa lub zjadana sama.Polecam.
SKŁADNIKI :
- 700 g mięsa mielonego
- 1 jajko+1do wysmarowania ciasta
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe czerstwe bułki,namoczone w wodzie i odciśnięte
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 szklanka mąki
- 50 g margaryny
- 1 łyżka gęstej śmietany
- sól do smaku
- 1 żółtko
- szczypta proszku do pieczenia
Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy startą na tarce cebulę,przeciśnięty czosnek,odciśnięte bułki,przyprawy i jajko.Wszystko dokładnie mieszamy.
Składniki na ciasto przekładamy do miski,zagniatamy elastyczne ciasto.Rozwałkowujemy je na cienki płat ciasta,podsypując mąką.Wycinamy radełkiem paski ciasta.
Z mięsa formujemy trzy,owalne chlebki,układamy na wierzchu naprzemiennie paski ciasta,tworząc kratkę.Końce ciasta podwijamy pod spód chlebków.
Przekładamy je delikatnie do wysmarowanego naczynia żaroodpornego,smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy około 30 minut w nagrzanym do 180 *C,piekarniku.Kiedy zaczną się przypiekac temperaturę zmniejszamy.
Ostygnięte chlebki,kroimy na plastry.Podajemy do pieczywa lub jako przekąskę.
Smacznego.
wielkie wowww:D super pomysł
OdpowiedzUsuń