SKŁADNIKI :
- 4-6 dużych jajek
- 10 dkg sera żółtego,startego na tarce na drobnych oczkach
- sól,pieprz do smaku
- 2 -4 łyżeczki majonezu
- garść łusek z czerwonej cebuli
- kilka rodzynek
- plasterki marchewki,ugotowane
Jajka gotujemy na twardo,obieramy,studzimy.Ostrym nożykiem wycinamy ozdobnie każde jajko,wyciągamy żółtka a białka płuczemy z resztek żółtek pod bieżącą wodą.
Łuski z cebuli przekładamy do garnka,zalewamy wodą,wkładamy białka i gotujemy około 10-15 minut aż nabiorą ładnego koloru,białka odcedzamy.
Żółtka przekładamy do miseczki,ucieramy z majonezem, przyprawami i częścią startego sera.
Formujemy małe kuleczki które obtaczamy w startym serze.W kuleczki wkładamy rodzynki,na oczka i wykrojone trójkącik z marchewek, na dzioby.
Dolne połówki jajek układamy na talerzu,wyłożonym sałatą i posypanym rzeżuchą.W każde białko wkładamy kurczaka z żółtka,ostrożnie aby białko nie pękło,na czubek kładziemy górne białko.Jeżeli kurczaczki się przewracają dobrze jest je umieścić w foremce do jajek.
Smacznego.
Ale słodkie jajeczka :)
OdpowiedzUsuńHahaha, świetne;)
OdpowiedzUsuń