SKŁADNIKI :
- 1,2 kg wysokiego mięsa od szynki lub kulka z łopatki
- 3 litry wody
- 3 łyżki soli
- 3 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku ,pokrojone w talarki
- 3 ziela angielski
- kilka kulek pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- Mięso płuczemy, możemy odkroić resztki tłuszczu jednak ja tego nie robiłam, następnie umieszczamy kulkę w garnku. Składniki zalewy ,mieszamy aż sól się rozpuści i zalewamy mięso, powinno być całkowicie zakryte naszą zalewą.
- Peklujemy mięso 12 godzin w chłodnym miejscu, najlepiej sprawdza się lodówka.
- Mięso odcedzamy, obwijamy grubą nicią, nadając jej kształt szynki, wkładamy do naszej zalewy w której się peklowała i gotujemy 20 minut na małym ogniu.
- Gaz zakręcamy i pozostawiamy mięso w zalewie około 6 godzin, aż całkowicie ostygnie.
- Po tym czasie zagotowujemy ją ponownie i gotujemy następne 20 minut. Mięso pozostawiamy w zalewie do całkowitego ostygnięcia. Szynkę wyciągamy, odkładamy na deskę aż odcieknie z zalewy. Zawijamy ją w folię aluminiową i odkładamy na kilka godzin do lodówki aż mięso stężeje.
- Odwijamy nić, kroimy na cienkie plasterki, podajemy z pieczywem, ćwikłą, musztardą lub chrzanem.
- Smacznego.
Też zawsze robię na święta, ja kupiłam taką ładną odtłuszczoną szynkę w Lidlu, wyszłą pysznie :)
OdpowiedzUsuń