SZYNKA GOTOWANA

19.04.2014
data:post.title
Domowa szynka peklowana, którą podaję na zimno jako dodatek do kanapek czy pieczywa. Rewelacyjna na Święta i nie tylko, ładnie prezentuje się na półmisku wędlin i zimnych mięs. Polecam.


                                                                      SKŁADNIKI : 
  • 1,2 kg wysokiego mięsa od szynki lub kulka z łopatki 
                                                      ZALEWA DO PEKLOWANIA : 
  • 3 litry wody  
  • 3 łyżki soli 
  • 3 liście laurowe 
  • 3 ząbki czosnku ,pokrojone w talarki
  • 3 ziela angielski
  • kilka kulek pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
                                                         PRZYGOTOWANIE : 

  1. Mięso płuczemy, możemy odkroić resztki tłuszczu jednak ja tego nie robiłam, następnie umieszczamy kulkę w garnku. Składniki zalewy ,mieszamy aż sól się rozpuści i zalewamy mięso, powinno być całkowicie zakryte naszą zalewą. 
  2. Peklujemy mięso 12 godzin w chłodnym miejscu, najlepiej sprawdza się lodówka.
  3. Mięso odcedzamy, obwijamy grubą nicią, nadając jej kształt szynki, wkładamy do naszej zalewy w której się peklowała i gotujemy 20 minut na małym ogniu.
  4. Gaz zakręcamy i pozostawiamy mięso w zalewie około 6 godzin, aż całkowicie ostygnie.
  5. Po tym czasie zagotowujemy ją ponownie i gotujemy następne 20 minut. Mięso pozostawiamy w zalewie do całkowitego ostygnięcia. Szynkę wyciągamy, odkładamy na deskę aż odcieknie z zalewy. Zawijamy ją w folię aluminiową i odkładamy na kilka godzin do lodówki aż mięso stężeje.
  6. Odwijamy nić, kroimy na cienkie plasterki, podajemy z pieczywem, ćwikłą, musztardą lub chrzanem.
  7. Smacznego.




1 komentarz

  1. Też zawsze robię na święta, ja kupiłam taką ładną odtłuszczoną szynkę w Lidlu, wyszłą pysznie :)

    OdpowiedzUsuń