Będą bardzo miło odebrane przez znajomych i szybko znikną ze stołu.Wystarczy przez jakiś czas gromadzić wydmuszki a potem zrobić pyszne przystawki.Polecam.
SKŁADNIKI :
- 10 wydmuszek z jajek kurzych
- kawałek ugotowanej piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2-3 łyżki groszku konserwowego
- 1 mała ugotowana marchew, obrana, pokrojona w kostkę
- 2 łyżki żelatyny, namoczonej i rozpuszczonej w 1/2 szklanki bulionu
- 1 litr bulionu, można użyc wywar z gotowania piersi kurczaka
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Wydmuszki płuczemy pod bieżącą wodą,myjemy w środku,układamy je w koszyczku z jajek.Najpierw rozkładamy do wydmuszek kukurydzę,groszek,mięso i marchew.Dodajemy po jednym listku natki pietruszki.
Z naszego bulionu odlewamy 1/2 szklanki (bulion musi być gorący),wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
Dolewamy żelatynę do wywaru,mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Jajka zalewamy bulionem,po zalaniu należy lekko je wymieszać końcówką łyżeczki,tak aby wywar wszędzie doszedł.Jajeczka odkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc aż zastygną.
Przed podaniem jajka należy obrać,jeżeli ciężko na idzie wystarczy opłukać je pod gorącą wodą i zawartość jajka sama odejdzie od skorupki.
Układamy je na talerzyku ozdobionym sałatą,podajemy schłodzone.
Smacznego.
Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł:) takie jajka wytrawne galaretki:)
OdpowiedzUsuńjak długo można je przechowywać?
OdpowiedzUsuńMyślę że 3 do 4 dni, tak jak zwykłe galaretki a obieramy przed podaniem :)
Usuń