Myślę że takie małe co nieco zadowoli nie jednego łasucha. Moim gościom ciasto bardzo smakowało,polecam.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt naszej formy o wymiarach (35/25 ) następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciasto.Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-20 w nagrzanym piekarniku do 170 *C.
MASA MLECZNA :
- 200 ml śmietany 30 %
- 200 g czekolady białej
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki masła orzechowego
Ostudzoną masę wkładamy do lodówki na 2-4 godziny aby stężała.
Następnie do gęstniejącej masy dodajemy masło orzechowe i serek mascarpone, mieszamy trzepaczką aż wszystko się połączy. Gdyby masa była zbyt płynna, a nie powinna, możemy jeszcze dodać 1 łyżkę mleka w proszku, to zapewni że masa mleczna będzie twardsza.
DODATKOWO :
- 1 puszka orzeszków ziemnych, solonych
- 1 masa kajmakowa (lub 1/2 puszki mleka słodkiego, gotowanego w wodzie 2 godziny )
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki mleka
Resztę orzeszków rozsypujemy po bokach ciasta.Czekoladę mleczną rozpuszczamy z 2 łyżkami mleka w mikrofalówce, mieszamy i płynną wylewamy na wierzch snickersa.
Ciasto przekładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, masa musi stężeć.
Ciasto kroimy na małe kawałki i podajemy schłodzone. Smacznego.
WOW ale wygląda!!! Uwielbiam masło orzechowe, muszę wypróbować ten przepis! :D
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszniutkie :)
UsuńWygląda super, aż ślinka leci, do ciast też dodaję śmietankę Pilos, zawsze się sprawdza :)
OdpowiedzUsuńna pewno nie sposób mu się oprzeć. Rewelacyjne! uwielbiam takie smaczki:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Mariolu :)
Dziękuje :)
UsuńRewelacja, wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńrewelacja:) ja zupełnie inaczej przyrządzam ciasto snikers, ale teraz koniecznie będe musiała wypróbowac Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Przepyszne wszystko 😋👏👍🏻
OdpowiedzUsuń