MAZUREK SNICKERS

20.04.2014
data:post.title
Uwielbiam takie ciasta, które mają w sobie wiele pysznych smaków. Kruche ciasto, masa mleczna, karmel i orzechy a do tego mleczna czekolada, połączenie świetne a smak rewelacyjny.
Myślę że takie małe co nieco zadowoli nie jednego łasucha. Moim gościom ciasto bardzo smakowało,polecam.



                                                    SKŁADNIKI na kruchy spód : 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 150 g margaryny 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko 
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Składniki na ciasto zagniatamy, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt naszej formy o wymiarach (35/25 ) następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciasto.Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-20 w nagrzanym piekarniku do 170 *C.

                                                           MASA MLECZNA : 
  • 200 ml śmietany 30 % 
  • 200 g czekolady białej
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki masła orzechowego 
Śmietanę wlewamy do garnka, zagotowujemy, ściągamy z gazu. Czekolady łamiemy na małe kawałki, wkładamy do gorącej śmietany i mieszamy aż składniki dokładnie się połączą a czekolada rozpuści.
Ostudzoną masę wkładamy do lodówki na 2-4 godziny aby stężała.
Następnie do gęstniejącej masy dodajemy masło orzechowe i serek mascarpone, mieszamy trzepaczką aż wszystko się połączy. Gdyby masa była zbyt płynna, a nie powinna, możemy jeszcze dodać 1 łyżkę mleka w proszku, to zapewni że masa mleczna będzie twardsza.

                                                        DODATKOWO : 
  • 1 puszka orzeszków ziemnych, solonych 
  • 1 masa kajmakowa (lub 1/2 puszki mleka słodkiego, gotowanego w wodzie 2 godziny )
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka 
                                                      PRZYGOTOWANIE : 
Na podpieczony spód wykładamy masę mleczną, na to rozsypujemy części orzeszków, wylewamy kajmak (ja użyłam mleka gotowanego jednak polecam gotową masę ponieważ jest gęstsza).
Resztę orzeszków rozsypujemy po bokach ciasta.Czekoladę mleczną rozpuszczamy z 2 łyżkami mleka w mikrofalówce, mieszamy i płynną  wylewamy na wierzch snickersa.
Ciasto przekładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, masa musi stężeć.
Ciasto kroimy na małe kawałki i podajemy schłodzone. Smacznego.






7 komentarzy

  1. WOW ale wygląda!!! Uwielbiam masło orzechowe, muszę wypróbować ten przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, aż ślinka leci, do ciast też dodaję śmietankę Pilos, zawsze się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno nie sposób mu się oprzeć. Rewelacyjne! uwielbiam takie smaczki:)
    Pozdrawiam Mariolu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja, wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacja:) ja zupełnie inaczej przyrządzam ciasto snikers, ale teraz koniecznie będe musiała wypróbowac Twój przepis :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń