Troszkę zapomniany,wraca ponownie na nasze stoły,dzięki czemu znów zachwyca nas smak delikatnego mięsa z akcentem dziczyzny.
Pieczona perliczka z jabłkami,grzybami w czerwonym winie to doskonała propozycja na uroczysty obiad,jednocześnie lekka i zdrowa.Rozmaryn nadaje świetny smak i zapach mięsu perliczki.
SKŁADNIKI :
- 1 perliczka w całości
- garść suszonych grzybów,namoczonych w wodzie
- 1 cebule,średniej wielkości
- 3 plastry boczku
- 1-2 szklanki wina czerwonego,wytrawnego
- 3-4 gałązki rozmarynu
- 5 g maki
- sól,pieprz,słodka papryka do smaku
- 1 łyżka oleju
- 2 winne jabłka
Perliczkę myjemy,osuszamy,nacieramy przyprawami również w środku.Oprószamy mąką.
Grzyby gotujemy około 20 minut,odcedzamy.
Boczek i cebulę drobno kroimy,przekładamy na patelnię i lekko podpiekamy,przekładamy na talerz.
Na tym samym tłuszczy smażymy perliczkę,około 10 minut z jednej i drugiej strony.
Przekładamy ją wraz z boczkiem,cebulą i grzybami do naczynia żaroodpornego.
Do środka kuraka wkładamy pokrojone na duże kawałki jabłka.
Dodajemy 2-3 gałązki rozmarynu,wlewamy 1 szklankę wina i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny na początku w temperaturze 170 *C,później jeżeli nam się kurka nie przypiekłam podnosimy temperaturę,jednak mi wystarczyło 160-170 *C.
W trakcie pieczenia co 20 minut polewamy perliczkę powstałym w naczyniu sosem,ja po 40 minutach pomalutku dolewałam 2 szklankę wina,bo znacznie się zredukowało.
Upieczoną perliczkę wyjmujemy na półmisek,dodajemy grzyby i polewamy wywarem,jeżeli nasz sos jest zbyt rzadki,przelewamy go do rondelka i podgrzewając redukujemy aż nabierze konsystencji gęstego syropu.
Polewamy kawałki mięsa sosem
Mój wywar był gęsty,więc nie musiałam go redukować.
Mięso,delikatne i bardzo smaczne,w niektórych miejscach rozpływało się w ustach,polecam.
Smacznego.
nie jadłam perliczki, wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń