PERLICZKA W CZERWONYM WINIE

5 kwi 2014
data:post.title
Ten szlachetny gatunek drobiu królował niegdyś w czasach kuchni staropolskiej.
Troszkę zapomniany,wraca ponownie na nasze stoły,dzięki czemu znów zachwyca nas smak delikatnego mięsa z akcentem dziczyzny.
Pieczona perliczka z jabłkami,grzybami w czerwonym winie to doskonała propozycja na uroczysty obiad,jednocześnie lekka i zdrowa.Rozmaryn nadaje świetny smak i zapach mięsu perliczki.



                                                               SKŁADNIKI : 

  • 1 perliczka w całości
  • garść suszonych grzybów,namoczonych w wodzie
  • 1 cebule,średniej wielkości
  • 3 plastry boczku
  • 1-2 szklanki wina czerwonego,wytrawnego
  • 3-4 gałązki rozmarynu
  • 5 g maki
  • sól,pieprz,słodka papryka do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 winne jabłka
                                                      PRZYGOTOWANIE : 

Perliczkę myjemy,osuszamy,nacieramy przyprawami również w środku.Oprószamy mąką.
Grzyby gotujemy około 20 minut,odcedzamy.
Boczek i cebulę drobno kroimy,przekładamy na patelnię i lekko podpiekamy,przekładamy na talerz.
Na tym samym tłuszczy smażymy  perliczkę,około 10 minut z jednej i drugiej strony.
Przekładamy ją wraz z boczkiem,cebulą i grzybami do naczynia żaroodpornego.
Do środka kuraka wkładamy pokrojone na duże kawałki jabłka.
Dodajemy 2-3 gałązki rozmarynu,wlewamy 1 szklankę wina i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny na początku w temperaturze 170 *C,później jeżeli nam się kurka  nie przypiekłam podnosimy temperaturę,jednak mi wystarczyło 160-170 *C.
W trakcie pieczenia co 20 minut polewamy perliczkę powstałym w naczyniu sosem,ja po 40 minutach pomalutku dolewałam 2 szklankę wina,bo znacznie się zredukowało.
Upieczoną perliczkę wyjmujemy na półmisek,dodajemy grzyby i polewamy wywarem,jeżeli nasz sos jest zbyt rzadki,przelewamy go do rondelka i podgrzewając redukujemy aż nabierze konsystencji gęstego syropu.
Polewamy kawałki mięsa sosem
Mój wywar był gęsty,więc nie musiałam go redukować.
Mięso,delikatne i bardzo smaczne,w niektórych miejscach rozpływało się w ustach,polecam.
Smacznego.

















1 komentarz