SKŁADNIKI : na 8 tulipanków
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1/2 piersi z kurczaka
- 20 dkg pieczarek, pokrojonych w plasterki i podpieczonych
- 1 czerwona papryka,pokrojona w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- garść startego żółtego sera
- sól, pieprz, chili do smaku
Ciasto francuskie rozwijamy, tniemy na osiem kawałków. Foremki na mufinki smarujemy oliwą, układamy do form kwadraty tak aby wystawały rogi. Nakładamy po dużej łyżce farszu.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 *C, kiedy jest już nagrzany wkładamy formę i pieczemy około 20-25 minut. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni zmniejszamy temperaturę na 170 *C.
Tulipanki podajemy ciepłe. Smacznego.
Ciekawy pomysł z tymi tulipanami.
OdpowiedzUsuńProste w przygotowaniu i do tego wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńelegancka, śliczna dla oka, pyszna dla języka przekąska:D
OdpowiedzUsuń