WĘDZONY ŁOSOŚ Z SALSĄ Z AWOKADO I MALINOWYM WINEGRET

5 sty 2015
data:post.title
Łosoś z salsą z awokado i malinowym winegret to świetny pomysł na lekkie i zdrowe danie. Smaki rewelacyjnie się łączą, salsa jest łagodna w smaku natomiast malinowy winegret podnosi smak całego dania.


                                                                    SKŁADNIKI :
  • 3-4 dzwonka łososia wędzonego lub ugotowanego na parze
  • sól, słodka i ostra papryka w proszku
  • odrobina soku z cytryny
  • kilka listków szpinaku do dekoracji
                                                                DO WĘDZENIA : 
  • garnek do gotowania na parze
  • 2 łyżki herbaty
  • skórka z pomarańczy 
Łososia myjemy, nacieramy przyprawami, skrapiamy sokiem z cytryny. Herbatę wsypujemy na dno garnka, dodajemy odrobinę skórki z pomarańczy i zaczynamy ogrzewać garnek na małym ogniu minut. Na środkową część garnka układamy łososia, przykrywamy i wędzimy około 20 minut. Po kilku minutach mięso obracamy. Ostudzonego łososia łamiemy na kilka kawałków, pozbawiając go ości i skóry.

                                                                           SALSA :
  • 1 awokado 
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży pomidor
  • 1-2 suszone pomidory
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie szczypior, natka pietruszki, siekany czosnek do smaku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek 
Cebulę i pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę, z awokado wyjmujemy pestkę, miąższ również drobno kroimy. W miseczce mieszamy wszystkie składniki, wlewamy oliwę i doprawiamy przyprawami. Swoją salsę przełożyłam do skórki z awokado a resztę podałam z łososiem.

                                                                         WINEGRET :
  • 100 g świeżych lub mrożonych malin
  • 1/2 małej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól 
Maliny miksujemy blenderem, dodajemy sparzoną gorąca wodą, pokrojoną cebulę, oliwę, cukier oraz musztardę i ocet. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Doprawiamy sos do smaku solą i mielimy ponownie blenderem.

Na talerzu układamy porcję salsy oraz listki szpinaku, na listkach rozsmarowujemy winegret, na to układamy kawałki łososia, polewamy odrobiną oliwy. Smacznego.





1 komentarz