SKŁADNIKI :
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w plastry
 - 1 cebula, pokrojona w kostkę
 - 1 łyżka masła
 - 1 ząbek czosnku
 - kawałek selera,pokrojony w kostkę
 - 1/2 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej
 - 1 mała cukinia, pokrojona w plastry
 - 2 litry wody
 - 1 puszka pomidorów
 - sól, pieprz i ostra papryka do smaku
 - 1 kostka rosołowa ( niekoniecznie )
 - natka pietruszki
 
W garnku podpiekamy na maśle pokrojoną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy marchew, seler, soczewicę i jeszcze chwilkę podpiekamy. Wlewamy wodę, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wlewamy pomidory z puszki oraz dodajemy plastry cukinii. Gotujemy naszą zupę jeszcze kilka minut aż pomidory się rozpadną, mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy ciepłą posypaną natką pietruszki. Smacznego.








Wygląda przepysznie ;) Bardzo lubię zupy o takiej gęstości ;) Zrezygnowałabym jedynie z kostki rosołowej i dodała trochę czerwonej soczewicy, bo jakoś tak ona mi pasuje do wszystkich zup tego rodzaju :P
OdpowiedzUsuńMiałam na myśli ciecierzycę :P
UsuńOczywiście kostkę rosołową nie musimy dodawac o ile wystarczy na sam smak zupki i przypraw, pozdrawiam :)
Usuńbrzmi bardzo ciekawie <3 mam tylko pytanie, czy soczewicę, tak jak fasolę, trzeba najpierw moczyć jakiś czas w wodzie?
OdpowiedzUsuńmoment jeszcze raz: chodzi o ciecierzycę CZY o soczewicę?? to są zupełnie dwie różne pary kaloszy :D
OdpowiedzUsuńSoczewicy nie trzeba namaczac, wrzucamy bezpośrednio do zupy :)
Usuń