CIASTKA BRZOSKWINKI

02.05.2015
data:post.title
Ciasteczka brzoskwinki to kruche ciastka z kremem czekoladowym. Bardzo pięknie się prezentują i są bardzo smaczne, idealne na różnego rodzaju przyjęcia itp. Polecam.


                                                            SKŁADNIKI : na około 15 ciastek po złożeniu
  • 3 jajka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki
                                                                     później :
  • 2 szklanki mąki pszennej 
                                                                 na nadzienie :
  • około 1/2 szklanki nutelli lub ulubiony dżem 
                                                                do barwienia :
  • 1 szklanka mleka 
  • barwniki spożywcze; czerwony, żółty, pomarańczowy lub lekko zielony
  • około 1 szklanka cukru
                                                        PRZYGOTOWANIE :
  1. Jaja, cukier i cukier waniliowy mieszamy mikserem, wlewamy olej i dalej miksując wsypujemy 2 łyżki mąki z proszkiem do pieczenia. Masę odkładamy na godzinę w temperaturze pokojowej. 
  2. Następnie po godzinie dodajemy 2 szklanki mąki i mieszamy. Otrzymujemy dość kleiste ciasto z którego formujemy (naoliwionymi rękoma) kulki małego orzecha włoskiego. Jeżeli ciasto jest bardzo klejące dosypujemy trochę mąki. 
  3. Układamy kulki na blaszce (troszkę się spłaszczą ale tak ma być) i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C. Ciastka nie powinny się zrumienić.
  4. Po wystudzeniu łyżeczką wydrążamy w dolnej części ciastek, miejsce na pestki. Wydrążone środki kruszymy do miseczki i mieszamy je z nutellą lub dżemem ( gdyby masy brakło nadziewamy resztę połówek czekoladą wymieszaną z płatkami kukurydzianymi ).
  5. Nakładamy masę do ciastek i sklejamy połówki.
  6. Szklankę mleka rozlewamy do trzech miseczek w których rozpuszczamy barwniki, każdy osobno. Maczamy każdą brzoskwinkę w mleku z barwnikiem, każdą stronę w innym kolorze. Ciastka obtaczamy w drobnym cukrze. Pozostawiamy do wyschnięcia, następnie przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Kilka listków zrobiłam z marcepanu jednak nie są konieczne. 
  7. Ciastka są miękkie dopiero po kilku godzinach a najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień.
  8. Smacznego. 




2 komentarze