CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

28.04.2016
data:post.title
Szybkie ciasta zawsze się sprawdzają kiedy to goście mają na zaskoczyć lub nie mamy nic do kawki. Ciasto z rabarbarem to klasyk pysznych, babcinych ciast. Polecam.


                                                                     SKŁADNIKI : 
  • 5 średnich jajek
  • 3 szklanki mąki Szymanowskiej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju Polskiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki śmietany 12 %
  • 250 g rabarbaru 
  • 250 g truskawek
                                                                   KRUSZONKA : 
  • 100 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Rabarbar i truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i włókien. Kroimy na kawałki.
  2. Białka ubijamy mikserem na sztywno, wlewamy żółtka i dalej ubijając wsypujemy cukier, następnie wlewamy olej, dodajemy śmietanę i na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojoną zimną margarynę. Palcami rozcieramy margarynę z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka. 
  3. Kruszonkę wysypujemy równomiernie na ciasto.
  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie ciasto ( jest troszkę gęste ) na wierzch układamy pokrojone owoce i posypujemy kruszonką. 
  5. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 *C, 
  6. Studzimy, kroimy na kawałki i podajemy. 


3 komentarze