SKŁADNIKI :
- 5 średnich jajek
- 3 szklanki mąki Szymanowskiej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju Polskiego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki śmietany 12 %
- 250 g rabarbaru
- 250 g truskawek
KRUSZONKA :
- 100 g margaryny
- 100 g cukru
- 200 g mąki
PRZYGOTOWANIE :
- Rabarbar i truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i włókien. Kroimy na kawałki.
- Białka ubijamy mikserem na sztywno, wlewamy żółtka i dalej ubijając wsypujemy cukier, następnie wlewamy olej, dodajemy śmietanę i na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojoną zimną margarynę. Palcami rozcieramy margarynę z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka.
- Kruszonkę wysypujemy równomiernie na ciasto.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie ciasto ( jest troszkę gęste ) na wierzch układamy pokrojone owoce i posypujemy kruszonką.
- Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 *C,
- Studzimy, kroimy na kawałki i podajemy.
Bardzo apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPychota! Takiemu nie umiem się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń