ZAPIEKANKA MIĘSNA Z KALAFIOREM ROMANESKO

4 kwi 2016
data:post.title
Kalafior romanesco, to warzywo o pięknym kolorze i wyglądzie- podobny do kaktusa. Trochę mało znany mimo że wiele osób uważa go za smaczniejszego od zwykłego kalafiora. Można go przyrządzić na wiele sposobów, zapiec lub przygotować sałatkę.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 1 kalafior romanesco
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 młode marchewki, pokrojone w kostkę 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • garść mrożonego groszku
  • 3 łyżki oleju
  • 150 g żółtego sera, tartego
  • tarty parmezan do posypania
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku
  • 1 kostka rosołowa
  • 4 łyżki oleju
                                                               PRZYGOTOWANIE :

  1. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, lub na prze na miękko, odcedzamy, studzimy.
  2. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju, następnie dodajemy mięso, pomidory,  przecier, groszek, marchew, kostkę rosołową i dusimy często mieszając. 
  3. Sos doprawiamy do smaku, kiedy zgęstnieje, wylewamy na dno foremki do zapiekania, na sos układamy kalafior ( możemy go pokroić na kawałki ) i posypujemy serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 *C, około 20 minut. 
  4. Podajemy ciepłą, posypaną parmezanem. Smacznego :)


Prześlij komentarz