SKŁADNIKI :
- 1 kalafior romanesco
- 300 g mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów
- 2 młode marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- garść mrożonego groszku
- 3 łyżki oleju
- 150 g żółtego sera, tartego
- tarty parmezan do posypania
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku
- 1 kostka rosołowa
- 4 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE :
- Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, lub na prze na miękko, odcedzamy, studzimy.
- Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju, następnie dodajemy mięso, pomidory, przecier, groszek, marchew, kostkę rosołową i dusimy często mieszając.
- Sos doprawiamy do smaku, kiedy zgęstnieje, wylewamy na dno foremki do zapiekania, na sos układamy kalafior ( możemy go pokroić na kawałki ) i posypujemy serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 *C, około 20 minut.
- Podajemy ciepłą, posypaną parmezanem. Smacznego :)
Prześlij komentarz