Składniki ciasta :
- 150 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- 200 ml mleka
- 50 ml wody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Dodatkowo :
- 250 g serka waniliowego
- 3 pomarańcze
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego z kartonika
- 1 dużą łyżka cukru
- 3 łyżki masła naturalnego
- 3 łyżki brandy
- garść dowolnych orzechów
Przygotowanie :
- Składniki ciasta miksujemy, pozostawiamy na 10 minut aby odpoczęło, po czym smażymy na lekko naoliwionej patelni naleśniki. Wychodzi około 5-6 sztuk.Smarujemy je cienko serkiem waniliowym, posypujemy pokrojonymi orzechami i składamy w tzw. chusteczkę.
- Dwa pomarańcze filetujemy a z jednego ocieramy tarką skórkę i wyciskamy sok.
- Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z cukrem, chwilkę karmelizujemy, następnie wlewamy cały sok z pomarańczy ( również z kartonika ). Kładziemy złożone naleśniki, posypujemy orzechami i delikatnie je obsmażamy z każdej strony do momentu odparowania części soku.
- Ostatni etap to flambirowanie czyli podpalenie alkoholu. Zwiększamy płomień i wlewamy alkohol. Kiedy zacznie parować podpalamy ostrożnie płyn na patelni.
- Gdy alkohol się wypali przekładamy naleśniki na talerz, do pozostałego sosu po naleśnikach dodajemy filety z pomarańczy, otartą skórkę pomarańczową i łyżkę masła, chwilkę smażymy. Owoce z sosem rozkładamy na naleśniki. Danie podajemy ciepłe.
- Smacznego.
Wygląda naprawdę wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie nie mogę się doczekać aż spróbuje zrobić tego naleśnika.
OdpowiedzUsuńhttps://grawercom.pl/grawer-na-szkle/kieliszki-z-grawerem/
Uwielbiam wszystkie rodzaje naleśników. To idealne danie na śniadanie oraz na deser. W tej wersji również na pewno je wypróbuję.
OdpowiedzUsuńhttps://www.metalowafigurka.pl/