NALEŚNIKI SUZETT Z SEREM I ORZECHAMI

27.04.2016
data:post.title
Słynne, francuskie naleśniki Suzett z pomarańczami. Wzbogaciłam je o twarożek i orzechy, słodkie, pachnące i wręcz wyśmienite. Polecam na śniadanie lub podwieczorek. Naleśniki podałam na pięknym stoliku wygrawerowanym przez sklep internetowy ePrezenty.pl


                                                                  Składniki ciasta :
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli 
  • 200 ml mleka
  • 50 ml wody 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
                                                                    Dodatkowo : 
  • 250 g serka waniliowego
  • 3 pomarańcze 
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego z kartonika
  • 1 dużą łyżka cukru
  • 3 łyżki masła naturalnego
  • 3 łyżki brandy
  • garść dowolnych orzechów
                                                                   Przygotowanie : 
  1. Składniki ciasta miksujemy, pozostawiamy na 10 minut aby odpoczęło, po czym smażymy na lekko naoliwionej patelni naleśniki. Wychodzi około 5-6 sztuk.Smarujemy je cienko serkiem waniliowym, posypujemy pokrojonymi orzechami i składamy w tzw. chusteczkę.
  2. Dwa pomarańcze filetujemy a z jednego ocieramy tarką skórkę i wyciskamy sok. 
  3. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z cukrem, chwilkę karmelizujemy, następnie wlewamy cały sok z pomarańczy ( również z kartonika ). Kładziemy złożone naleśniki, posypujemy orzechami i delikatnie je obsmażamy z każdej strony do momentu odparowania części soku. 
  4. Ostatni etap to flambirowanie czyli podpalenie alkoholu. Zwiększamy płomień i wlewamy alkohol. Kiedy zacznie parować podpalamy ostrożnie płyn na patelni.
  5. Gdy alkohol się wypali przekładamy naleśniki na talerz, do pozostałego sosu po naleśnikach dodajemy filety z pomarańczy, otartą skórkę pomarańczową i łyżkę masła, chwilkę smażymy. Owoce z sosem rozkładamy na naleśniki. Danie podajemy ciepłe. 
  6. Smacznego.





1 komentarz