KURCZAK Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ

22 kwi 2016
data:post.title
Dzisiaj pomysł na pieczone piersi z kurczaka z karmelizowaną gruszką. Danie zdrowe, mało kaloryczne i smaczne. Wszystkie świeże produkty nabyłam w sklepie internetowym Frisco.pl. Bardzo duży wybór i szybka dostawa Frisco.pl


                                                                             Składniki : 
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 opakowanie miksu sałat Frisco.pl
                                                                 Karmelizowane gruszki :
  • 2 twarde, dojrzałe gruszki Frisco.pl
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła naturalnego 
  • 1 łyżka miodu
  •  1 łyżka octu balsamicznego malinowego Frosco.pl
  • sól, pieprz do smaku, ostra papryka do smaku     
                                                                        Przygotowanie :
  1. Pierś z kurczaka myjemy, przecinamy wzdłuż na 3-4 kawałki, nacieramy przyprawami i pieczemy na oleju, lub grillujemy kilka minut z każdej strony. 
  2. Sałatę myjemy i osuszamy. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. 
  3. Na patelni rozpuszczamy masło, cukier i miód, dodajemy gruszki, doprawiamy do smaku przyprawami, wlewamy ocet i podpiekamy aż się owoce lekko skarmelizują.
  4. N talerz układamy sałatę, na to pokrojonego kurczaka oraz porcję gruszek. Danie polewamy sosem i podajemy. Smacznego.

1 komentarz