PIZZA SZYNKOWA Z SOSEM BARBECULE

10 kwi 2016
data:post.title
Pizzę można przygotować na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Dzisiaj pomysł na pizzę szynkową z sosem barbecue. Bardzo smaczna, słodko - pikantna, pachnąca pieczarkami, szynka i serem. Często wracam do tego przepisu za jego prostotę i pyszny smak.


                                                  Składniki ciasta na dużą blaszkę : 
  • 3-4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka 
  • 3/4 szklanki wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli
                                                                  Dodatki :
  • 150 g chudej szynki, pokrojonej w plastry ( wędzonej lub polędwicy )
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanka sosu barbecue ( użyłam gotowego )
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1/2 puszka kukurydzy
  • 150 g żółtego sera startego na tarce ( np. gouda )
                                                              Przygotowanie : 
  1. Drożdże mieszamy w mleku aż się rozpuszczą i wlewamy do miski, następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Pozostawiamy je nakryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i posypując blat mąką rozwałkowujemy okrąg na wielkość dużej blaszki ( użyłam blaszkę z piekarnika ), następnie umieszczamy je na niej.
  2. Pieczarki podpiekamy na oleju z cebulą i ziołami prowansalskimi.
  3. Ciasto smarujemy sosem barbecue i ketchupem. Rozkładamy szynkę, pieczarki i  kukurydzę.
  4. Pizzę posypujemy serem. Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 *C, przez 15-20 minut. Pizzę kroimy na kawałki i podajemy. Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym. 




2 komentarze

  1. zapraszam do mnie na nowo otwartego bloga! --->http://domowa-robota.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń