Składniki ciasta na dużą blaszkę :
- 3-4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3/4 szklanki wody
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 150 g chudej szynki, pokrojonej w plastry ( wędzonej lub polędwicy )
- 200 g pieczarek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanka sosu barbecue ( użyłam gotowego )
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 1/2 puszka kukurydzy
- 150 g żółtego sera startego na tarce ( np. gouda )
Przygotowanie :
- Drożdże mieszamy w mleku aż się rozpuszczą i wlewamy do miski, następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Pozostawiamy je nakryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i posypując blat mąką rozwałkowujemy okrąg na wielkość dużej blaszki ( użyłam blaszkę z piekarnika ), następnie umieszczamy je na niej.
- Pieczarki podpiekamy na oleju z cebulą i ziołami prowansalskimi.
- Ciasto smarujemy sosem barbecue i ketchupem. Rozkładamy szynkę, pieczarki i kukurydzę.
- Pizzę posypujemy serem. Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 *C, przez 15-20 minut. Pizzę kroimy na kawałki i podajemy. Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym.
zapraszam do mnie na nowo otwartego bloga! --->http://domowa-robota.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDziękuj za zaproszenie :)
Usuń