PYZY ZIEMNIACZANE Z CEBULKĄ

9 kwi 2016
data:post.title
 Pyzy ziemniaczane to bardzo popularne danie kuchni wielkopolskiej. Często są nadziewane mięsem lub zwyczajnie polane podpieczoną cebulką z tłuszczykiem. Ja podałam je do zrazów i kapusty na ciepło. 


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 1 kg ziemniaków ugotowanych
  • 0,5 kg ziemniaków surowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki smalcu ze skwarkami
                                                            PRZYGOTOWANIE : 

Ziemniaki ugotowane przeciskamy przez praskę, surowe ścieramy na tarce o małych oczkach, przekładamy na lnianą ściereczkę i dokładnie wyciskamy sok, który odstawiamy. 
W misce mieszamy ziemniaki oraz mąki. Wylewamy sok i osadzoną skrobię również dodajemy do masy. Wyrabiamy ciasto, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Z ciasta, mokrymi rękoma formujemy małe pyzy które wrzucamy, partiami na osolony wrzątek. Gotujemy około 4 minuty od momentu wypłynięcia, wyciągamy łyżką cedzakową i polewamy podpieczoną cebulką z odrobiną tłuszczu. 
Pyzy można podać do pieczonych mięs, zrazów oraz kapust na ciepło. 




1 komentarz