Pyzy ziemniaczane to bardzo popularne danie kuchni wielkopolskiej. Często są nadziewane mięsem lub zwyczajnie polane podpieczoną cebulką z tłuszczykiem. Ja podałam je do zrazów i kapusty na ciepło.
SKŁADNIKI :
- 1 kg ziemniaków ugotowanych
- 0,5 kg ziemniaków surowych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 duża cebula
- 2 łyżki smalcu ze skwarkami
PRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki ugotowane przeciskamy przez praskę, surowe ścieramy na tarce o małych oczkach, przekładamy na lnianą ściereczkę i dokładnie wyciskamy sok, który odstawiamy.
W misce mieszamy ziemniaki oraz mąki. Wylewamy sok i osadzoną skrobię również dodajemy do masy. Wyrabiamy ciasto, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Z ciasta, mokrymi rękoma formujemy małe pyzy które wrzucamy, partiami na osolony wrzątek. Gotujemy około 4 minuty od momentu wypłynięcia, wyciągamy łyżką cedzakową i polewamy podpieczoną cebulką z odrobiną tłuszczu.
Pyzy można podać do pieczonych mięs, zrazów oraz kapust na ciepło.
witam super przepis zapraszam na bloga
OdpowiedzUsuń