SKŁADNIKI :
- 300 g mięsa mielonego
- 1 woreczek ryżu, ugotowanego
- 1/2 główka młodej kapusty ( lub włoskiej )
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew, mała pietruszka
- 500 ml płynnego przecieru
- 1 l bulionu
- 1 liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku do smaku
- 3 łyżki oleju
- 1 liść lubczyku
- koperek do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju w wysokim garnku. Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy i startą na tarce marchew z pietruszką.
- Ciągle mieszając wlewamy bulion, przecier pomidorowy i poszatkowaną kapustę. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach.
- Zakrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
- Zupę doprawiamy do smaku przyprawami. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i ewentualnie dolewamy bulionu.
- Podajemy ciepłą posypaną koperkiem. Smacznego.
Słyszałam już o niej! Wygląda przepysznie i myślę, że to świetna alternatywa dla gołąbków, bo te klasycznie robione już trochę mi się znudziły :>
OdpowiedzUsuńślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń