MAKARON Z KURCZAKIEM I BOTWINKĄ

10.04.2016
data:post.title
Botwinka blanszowana, jak szpinak jest idealna do sosów, tart, makaronów itp. Tym razem trafiła do sosu z dodatkiem kurczaka i pieczarek, podałam ją z  pysznym pełnoziarnistym makaronem Lubella .


                                                                      SKŁADNIKI : 
  • 150 g makaronu tasiemka, pełnoziarnistego, Lubella
  • pęczek botwinki
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 100 g śmietany 18 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pomidorki koktajlowe 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i podpiekamy na oleju z cebulą i czosnkiem. Dodajemy pokrojone pieczarki, bulion i chwilkę dusimy.
Botwinkę szatkujemy, dodajemy do sosu oraz pokrojone pomidorki koktajlowe, mieszamy. 
Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, wlewamy do sosu i szybko mieszamy. 
Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy. 

Prześlij komentarz