SKŁADNIKI :
- 150 g makaronu tasiemka, pełnoziarnistego, Lubella
- pęczek botwinki
- 1 mała pierś z kurczaka
- 1 mała cebula
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku
- 1/2 szklanki bulionu
- 100 g śmietany 18 %
- 1 łyżka mąki pszennej
- pomidorki koktajlowe
PRZYGOTOWANIE :
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i podpiekamy na oleju z cebulą i czosnkiem. Dodajemy pokrojone pieczarki, bulion i chwilkę dusimy.
Botwinkę szatkujemy, dodajemy do sosu oraz pokrojone pomidorki koktajlowe, mieszamy.
Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, wlewamy do sosu i szybko mieszamy.
Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy.
Prześlij komentarz