SERNIK OREO

24 kwi 2016
data:post.title
Jeżeli znudziły się wam tradycyjne serniki, polecam upiec serniczek oreo na ciemnym spodzie, zapieczony z ciasteczkami oreo i udekorowany bitą śmietaną.
Bardzo smaczny, o kremowej konsystencji. Polecam mąkę Szymanowska do wypieku ciast.


                                                                          Ciasto :
  • 250 g mąki pszennej Szymanowskiej
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka oleju Polskiego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g ciemnego kakao
                                                                           Ser :
  • 700 g sera wiaderkowego
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju Polskiego 
  • 40 g mąki ziemniaczanej ( 2 łyżki )
  • 2 cukry waniliowe
  • 180 g cukru
  • kilka ciasteczek oreo lub neo 
                                                                       Śmietana : 
  • 300 ml śmietany 30 %
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 śmietanfix
  • kilka ciasteczek oreo
                                                                    Przygotowanie : 
  1. Składniki ciasta zagniatamy, w razie konieczności dosypujemy mąki Szymanowskiej. Zawijamy w folie aluminiową i odkładamy na 1 godziną do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę.
  2. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukry, jajka, olej i miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy mąkę, po zmiksowaniu wlewamy śmietanę i mieszamy. Ser wylewamy na kruche ciasto.
  3. Ciasteczka oreo przecinamy na pół, wciskamy z małymi odstępami w ser. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 - 180 *C, przez około 1 godzinę. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach.  
  4. Bardzo zimną śmietanę, ubijamy z cukrami na sztywno. Wsypujemy śmietanfix i jeszcze chwilkę ubijamy. 
  5. Schłodzony sernik wyjmujemy z tortownicy i dekorujemy bitą śmietaną oraz ciastkami oreo. 
  6. Smacznego.

1 komentarz

  1. Wygląda tak pysznie że ślinka cieknie :) Musi niebiańsko smakować :) Uwielbiam Oreo :)

    OdpowiedzUsuń