ZUPA CHORIZO Z PIECZONYMI KREWETKAMI

12 kwi 2016
data:post.title
Chorizo to bardzo aromatyczna wieprzowa kiełbasa o charakterystycznym zapachu. Zupa z dodatkiem tej kiełbasy jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna i sycąca. Świetnie smakuje z dodatkiem pieczonych krewetek i chrupiącego pieczywa.


                                                                     SKŁADNIKI :
  • 150 g kiełbasy chorizo
  • 300 g chudej wieprzowiny
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 puszki białej fasolki
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 litry bulionu
  • 4 ziemniaki 
  • włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera )
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
  • sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku
  • kilka podpieczonych krewetek
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 

W garnku podpiekamy pokrojoną cebulę, czosnek, chorizo i mięso. Dodajemy pokrojoną jarzynę, paprykę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i wlewamy bulion. Dusimy około 30 minut. Następnie wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przecier i doprawiamy do smaku. Chwilę dusimy, kiedy warzywa i mięso są już miękkie a zupa znacznie zgęstniała, zakręcamy gaz. Na koniec ponownie doprawiamy do smaku ostrą i słodką papryka. Dodajemy fasolę i mieszamy.
Krewetki wcześniej podpieczone i doprawione ziołami ( papryką, czosnkiem, kolendrą ) nabijamy na patyczki i podajemy do zupy. Smacznego.


4 komentarze

  1. Wygląda wspaniale, nie jadłam jeszcze kiełbaski chorizo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :) Chętnie bym się wprosiła na degustację ;-)

    OdpowiedzUsuń

  3. W takim wydaniu jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń