Pieczona, młoda marchew to bardzo fajna propozycja do dań głównych. Lekko słodkawa, o posmaku masła, czosnku i szałwii zachwyci smakiem nie jednego gościa. Marchewki można przygotować w piekarniku lub na patelni, polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 pęczek młodej marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
- 2 łyżki masła naturalnego
- kilka listków szałwii
PRZYGOTOWANIE :
Młode marchewki dokładnie szorujemy, przecinamy na pół. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojona cebulę, czosnek i marchewki. Mieszamy, przykrywamy patelnię i dusimy wszystko przez około 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę, doprawiamy marchewki do smaku solą, pieprzem i cukrem, dodajemy listki szałwii i podpiekamy danie często mieszając aż cukier się lekko skarmelizuje. Podajemy ciepłe jako dodatek do dań głównych.
Prześlij komentarz