PIECZONA, MŁODA MARCHEWKA Z MASŁEM SZAŁWIOWYM

16 kwi 2016
data:post.title
Pieczona, młoda marchew to bardzo fajna propozycja do dań głównych. Lekko słodkawa, o posmaku masła, czosnku i szałwii zachwyci smakiem nie jednego gościa. Marchewki można przygotować w piekarniku lub na patelni, polecam.


                                                                    SKŁADNIKI :
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
  • 2 łyżki masła naturalnego
  • kilka listków szałwii
                                                             PRZYGOTOWANIE : 

Młode marchewki dokładnie szorujemy, przecinamy na pół.  Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojona cebulę, czosnek i marchewki. Mieszamy, przykrywamy patelnię i dusimy wszystko przez około 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę, doprawiamy marchewki do smaku solą, pieprzem i cukrem, dodajemy listki szałwii i podpiekamy danie często mieszając aż cukier się lekko skarmelizuje. Podajemy ciepłe jako dodatek do dań głównych.


Prześlij komentarz