SKŁADNIKI :
- 1.5 kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 jako
- 300 g truskawek
- śmietana do polania
- cukier do posypania
PRZYGOTOWANIE :
Większą część ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, mielimy. Mniejszą część, ścieramy na tarce o małych oczkach, przekładamy na ściereczkę i wyciskamy sok. W misce mieszamy ziemniaki z mąkami i jajkiem aż powstanie jednolite ciasto, będzie lepkie ale nie klejące. Ręką formujemy małe kulki, które rozpłaszczamy, kładziemy na nich małe truskawki, zlepiamy brzegi i ponownie formujemy w dłoni kulkę.
Pyzy gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut, aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerze. Podajemy polane gęstą śmietaną i posypane cukrem.
Można udekorować świeżymi truskawkami i listkami mięty.
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń