TARTA Z BUDYNIEM I GRUSZKAMI

19 kwi 2016
data:post.title
Pyszna tarta na ciemnym, kruchym spodzie, przygotowana z rewelacyjnej  mąki puszystej Lubella. Zapieczona z budyniem i udekorowana karmelizowanymi gruszkami. Prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna. Polecam.


                                                       SKŁADNIKI  CIASTA :
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej puszystej  LUBELLA 
  • 100 g zimnej margaryny
  • 1 duża łyżka ciemnego kakao
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka gęstej śmietany
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folie i odkładamy na 1 godziną do lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem, zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim równomiernie blaszkę. 

                                                                   BUDYŃ : 
  • 3 szklanki mleka 
  • 2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g 
  • 3 łyżki cukru
Z podanych składników gotujemy gęsty budyń, wylewamy gorący na ciasto. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut. 

                                           KARMELIZOWANE GRUSZKI : 
  • 3 duże gruszki
  • 3 łyżki dżemu ( morela, gruszka lub inny)
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, miód i cukier, dodajemy gruszki i smażymy aż lekko się karmelizują.
Na upieczoną tartę rozsmarowujemy dżem, na to układamy ozdobnie ostygnięte gruszki. Ciasto chłodzimy około 2-3 godziny. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.



4 komentarze

  1. Smakowicie się zapowiada...ciekawy pomysł na tartę;) ja zapraszam na moje tarty na słodko :pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/Tarty%20na%20s%C5%82odko

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje smaki. Z przedszkola jeszcze pałam miłością do gruszek z waniliowym sosem:-)

    OdpowiedzUsuń