SKŁADNIKI CIASTA :
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej puszystej LUBELLA
- 100 g zimnej margaryny
- 1 duża łyżka ciemnego kakao
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka gęstej śmietany
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folie i odkładamy na 1 godziną do lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem, zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim równomiernie blaszkę.
BUDYŃ :
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g
- 3 łyżki cukru
Z podanych składników gotujemy gęsty budyń, wylewamy gorący na ciasto. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut.
KARMELIZOWANE GRUSZKI :
- 3 duże gruszki
- 3 łyżki dżemu ( morela, gruszka lub inny)
- 1 duża łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, miód i cukier, dodajemy gruszki i smażymy aż lekko się karmelizują.
Na upieczoną tartę rozsmarowujemy dżem, na to układamy ozdobnie ostygnięte gruszki. Ciasto chłodzimy około 2-3 godziny. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.
Na upieczoną tartę rozsmarowujemy dżem, na to układamy ozdobnie ostygnięte gruszki. Ciasto chłodzimy około 2-3 godziny. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego.
Zjadłabym z chęcią:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się zapowiada...ciekawy pomysł na tartę;) ja zapraszam na moje tarty na słodko :pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/Tarty%20na%20s%C5%82odko
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki. Z przedszkola jeszcze pałam miłością do gruszek z waniliowym sosem:-)
OdpowiedzUsuń