ROLADKI SCHABOWE NADZIANE MIELONYM I OGÓRKIEM

2 lip 2016
data:post.title
Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, ogórkiem i papryką, zaliczyć można do dań bardzo smacznych. Podaje się je z sosem, kluskami, kaszą, ziemniakami, makaronem lub możemy je zjeść z pieczywem. Są świetne na uroczysty lub niedzielny obiad oraz większe przyjęcie.


                                                                      SKŁADNIKI : 

  • 6-8 kotletów schabowych bez kości
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 mała czerstwa bułka
  • 3 ogórki kiszone lub małosolne, przekrojone wzdłuż 
  • 1 mały słoik papryki konserwowej
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy, 2 ziela angielski, kilka kulek pieprzu
  • odrobina majeranku do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki do obtoczenia
  • 100 ml oleju 
  • magi do smaku
  • wykałaczki
  • mąka z wodą do zagęszczenia sosu
  • 1 łyżka gęstej śmietany
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajo, namoczoną i wyciśniętą bułkę tartą, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, paprykę, majeranek oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. 
  2. Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą, papryką i pieprzem z każdej strony. 
  3. Na każdy kotlet kładziemy po łyżce farszu z mięsa mielonego oraz po kawałku ogórka i papryki. Zwijamy roladkę i spinamy ją wykałaczką. 
  4. Każdą roladkę obtaczamy w mące. 
  5. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy roladki z każdej strony aż się porządnie zarumienią. 
  6. Kiedy są już podpieczone, układamy je jedna obok drugiej, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Wlewamy 250 ml bulionu, przykrywamy i prużymy około 20-30 minut. 
  7. Roladki są już gotowe, wyciągamy je i studzimy a na patelnię wlewamy ponownie 200 ml wody, doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem, magi i mieszamy. Po chwili gotowania zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą. Po zdjęciu z ognia dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy. 
  8. Na talerz układamy kluski lub ziemniaki, porcję mięsa i polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi surówkami.







2 komentarze

  1. Chętnie je wypróbuję, tylko bez papryki, bo u mnie nie jedzą.

    OdpowiedzUsuń
  2. przed chwilą zakończyłam, zamiast papryki konserwowej dodałam świeżą też bardzo dobre, polecam zawsze coś innego

    OdpowiedzUsuń