SKŁADNIKI NA MASĘ :
- 100-200 g herbatników szkolnych
- 150 g biszkoptów
- 300 g ciasta czekoladowego lub pierniczków czekoladowych
- 50 g rodzynek namoczonych we wrzątku i odcedzonych
- 50 g kokosu
- 100 g orzechów (ziemne, laskowe, włoskie )
- 1 olejek rumowy
- 2 łyżki gęstego, kwaśnego dżemu
- 200 g herbatników do wyłożenia blaszki
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 cukier waniliowy
- tarta czekolada do posypania
MASA CZEKOLADOWA :
- 200 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki cukru
Wszystko zagotowujemy ciągle mieszając, studzimy.
ŚMIETANA :
- 500 ml śmietany 30 - 34 %
- 3 łyżki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżki żelatyny namoczone w 1/4 szklanki wrzątku
PRZYGOTOWANIE :
- Wszystkie składniki na masę rozdrabniamy ( ciasta, ciastka i orzechy ), można robotem, blenderem lub tłuczkiem. Wsypujemy do miski, dodajemy rodzynki, kokos, olejek i masę czekoladową. Mieszamy aż składniki dokładnie się połączą i będą stanowiły jedną zwartą masę.
- Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy folią aluminiową. Na dno i boki rozkładamy herbatniki.
- W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier waniliowy i nasączamy nim ciastka.
- Masę wykładamy, na blaszkę z ciastkami i równo ją rozsmarowujemy, chłodzimy w lodówce do momentu aż ubijemy śmietanę.
- Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku i studzimy.
- Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami aż będzie sztywna, na koniec wlewamy żelatynę szybko miksujemy aby nie powstały gródki.
- Na zimne ciasto rozsmarowujemy bitą śmietaną i ponownie chłodzimy około 2 -3 godzin.
- Bajaderkę posypujemy obficie tartą czekoladą, kroimy na kawałki i podajemy.
- Ciasto jest bardzo smaczne.
Zapraszam do obejrzenia filmiku;
Świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńto taka elegantsza wersja bajaderki :)
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie :)
UsuńJest pyszna ;-)
OdpowiedzUsuń