CIASTO BAJADERKA

21 lis 2016
data:post.title
Rewelacyjnie pyszne ciasto, przygotowane na bazie ciastek, ciast, orzechów i rodzynek. Smaczne i pachnące rumem. Polecam do niedzielnej kawki, na przyjęcia itp.


                                                           SKŁADNIKI  NA MASĘ : 
  • 100-200 g herbatników szkolnych 
  • 150 g biszkoptów 
  • 300 g ciasta czekoladowego lub pierniczków czekoladowych
  • 50 g rodzynek namoczonych we wrzątku i odcedzonych
  • 50 g kokosu
  • 100 g orzechów (ziemne, laskowe, włoskie )
  • 1 olejek rumowy
  • 2 łyżki gęstego, kwaśnego dżemu
                                                              DODATKOWO : 
  • 200 g herbatników do wyłożenia blaszki
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 cukier waniliowy 
  • tarta czekolada do posypania 
                                                       MASA CZEKOLADOWA : 
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki cukru 
        Wszystko zagotowujemy ciągle mieszając, studzimy. 

                                                                ŚMIETANA : 
  • 500 ml śmietany 30 - 34 % 
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 cukry waniliowe 
  • 2 łyżki żelatyny namoczone w 1/4 szklanki wrzątku 
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
  1. Wszystkie składniki na masę rozdrabniamy ( ciasta, ciastka i orzechy ), można robotem, blenderem lub tłuczkiem. Wsypujemy do miski, dodajemy rodzynki, kokos, olejek i masę czekoladową. Mieszamy aż składniki dokładnie się połączą i będą stanowiły jedną zwartą masę.
  2. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy folią aluminiową. Na dno i boki rozkładamy herbatniki. 
  3. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier waniliowy i nasączamy nim ciastka.
  4. Masę wykładamy, na blaszkę z ciastkami i równo ją rozsmarowujemy, chłodzimy w lodówce do momentu aż ubijemy śmietanę.
  5. Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku i studzimy. 
  6. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami aż będzie sztywna, na koniec wlewamy żelatynę szybko miksujemy aby nie powstały gródki. 
  7. Na zimne ciasto rozsmarowujemy bitą śmietaną i ponownie chłodzimy około 2 -3 godzin. 
  8. Bajaderkę posypujemy obficie tartą czekoladą, kroimy na kawałki i podajemy.
  9. Ciasto jest bardzo smaczne.
          Zapraszam do obejrzenia filmiku; 






4 komentarze