SZYNKA NADZIEWANA JAK ROLADA

28 lis 2016
data:post.title
Szynkę można nadziać wieloma farszami, jednak dzisiaj przygotowałam ją z farszem na rolady. Wyszła rewelacyjna, smaczna, miękka i lekko soczysta. Pokroiłam ją w plastry, podałam jako danie główne z pysznym, pieczeniowym sosem. Smaczna również na zimno z pieczywem.


                                                                  SKŁADNIKI :  
  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu oraz słodka i ostra papryka w proszku do smaku
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 4 ząbki czosnku
                                                                   FARSZ : 
  • 1 duża cebula
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 4 ogórki konserwowe
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
                                                           PRZYGOTOWANIE : 
  1. Szynkę ( wysoka część, kulka ) myjemy i osuszamy, następnie przecinamy ją tak ( wzdłuż, zdjęcia poniżej ) aby powstał jeden duży płat mięsa.
  2. Nacieramy ją przyprawami i rozgniecionym czosnkiem. Pozostawiamy na około 3 godziny aby przeszła przyprawami.
  3. Kiełbasę, cebulę, boczek i ogórki mielimy rozdrabniaczem lub maszynką do mięsa o największych oczkach. Farsz przekładamy do miski, dodajemy musztardę, sól, pieprz, jajko i bułkę tartą, mieszamy aż masa się połączy.
  4. Mięso umieszczamy na desce, farsz równo rozkładamy na mięsie i delikatnie zwijamy. Szynkę owijamy dratwą, nie za mocno aby farsz nie wyleciał ze środka. Musi być związana aby się nie rozwinęła.
  5. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 1,5 godziny. 
  6. Mięso wyjmujemy z piekarnika, studzimy aż będzie zimne, dopiero wtedy kroimy na kawałki. Ja chłodziłam je przed krojeniem w lodówce, aby podczas krojenia się nie rozpadło.
  7. Z wywaru który nam został można przygotować sos pieczeniowy.
  8. Szynkę kroimy w grube plastry, podgrzewamy w mikrofalówce i podajemy z kluskami, ziemniakami, kaszą polane sosem pieczeniowym.
  9. Mięsko smakuje jak rolady, jest przepyszne, a na zimno podajemy z pieczywem. Smacznego.









3 komentarze