SKŁADNIKI :
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu oraz słodka i ostra papryka w proszku do smaku
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 ząbki czosnku
FARSZ :
- 1 duża cebula
- 2 kiełbasy śląskie
- 4 ogórki konserwowe
- 20 dkg boczku wędzonego
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE :
- Szynkę ( wysoka część, kulka ) myjemy i osuszamy, następnie przecinamy ją tak ( wzdłuż, zdjęcia poniżej ) aby powstał jeden duży płat mięsa.
- Nacieramy ją przyprawami i rozgniecionym czosnkiem. Pozostawiamy na około 3 godziny aby przeszła przyprawami.
- Kiełbasę, cebulę, boczek i ogórki mielimy rozdrabniaczem lub maszynką do mięsa o największych oczkach. Farsz przekładamy do miski, dodajemy musztardę, sól, pieprz, jajko i bułkę tartą, mieszamy aż masa się połączy.
- Mięso umieszczamy na desce, farsz równo rozkładamy na mięsie i delikatnie zwijamy. Szynkę owijamy dratwą, nie za mocno aby farsz nie wyleciał ze środka. Musi być związana aby się nie rozwinęła.
- Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 1,5 godziny.
- Mięso wyjmujemy z piekarnika, studzimy aż będzie zimne, dopiero wtedy kroimy na kawałki. Ja chłodziłam je przed krojeniem w lodówce, aby podczas krojenia się nie rozpadło.
- Z wywaru który nam został można przygotować sos pieczeniowy.
- Szynkę kroimy w grube plastry, podgrzewamy w mikrofalówce i podajemy z kluskami, ziemniakami, kaszą polane sosem pieczeniowym.
- Mięsko smakuje jak rolady, jest przepyszne, a na zimno podajemy z pieczywem. Smacznego.
Wygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńDzis zrobie cos podobnego i uwędze
OdpowiedzUsuń