BAGIETKI CZOSNKOWO - SEROWE

24.11.2016
data:post.title
Bagietki upieczone w domu są tak pyszne jak kupne. Upiekłam je z masłem czosnkowym, ziołami i serem. Smaczne, miękkie i lekko chrupiące, po prostu idealne. Znikły tak szybko że nie zdążyły ostygnąć.


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli 
  • 600 g mąki pszennej 
                                                                  DODATKOWO : 
  • 100 g masła 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół do sałatek lub ziół prowansalskich
  • 100 g sera żółtego tartego 
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, wlewamy rozmieszane drożdże, ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. 
  2. Wyrabiamy je do momentu, aż będzie elastyczne i zwarte. Jeżeli jest za bardzo klejące dosypujemy jeszcze około 1/2 szklanki mąki i ponownie wyrabiamy.  Ciasto musi być mięciutkie lecz nie mocno klejące.
  3. Postawiamy je nakryte ściereczką na 20- 30 minut aby wyrosło. 
  4. W między czasie czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W miseczce ugniatamy widelcem masło z czosnkiem i przyprawami. Ser ścieramy na tarce jarzynowej.
  5. Blaszkę z piekarnika posypujemy lekko mąką. 
  6. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę wysypana mąką i ponownie zagniatamy, dzielimy je na cztery, równe kawałki. Z każdego kawałka formujemy bagietki długości naszej blaszki. 
  7. Przekładamy je na blaszkę z małymi odstępami, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
  8. Lekko wyrośnięte bagietki nacinamy, wzdłuż nożem, teraz delikatnie rozsmarowujemy masło czosnkowe wzdłuż bagietki, oraz posypujemy serem.
  9. Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190-180 % C, przez około 25-30 minut. Można je piec w większej temperaturze jednak ser zbyt szybko się spieka.
  10. Zjadamy lekko ciepłe lub zimne. Są tak pyszne że znikają jednego dnia, smacznego. 



2 komentarze

  1. Ale bym zjadła taką bagietkę na kolację :D

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja teraz bym wciągneła taką świeżą pachnącą :D

    OdpowiedzUsuń