SKŁADNIKI :
- 600 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
DODATKOWO :
- 100 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół do sałatek lub ziół prowansalskich
- 100 g sera żółtego tartego
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, wlewamy rozmieszane drożdże, ciepłe mleko, olej i wyrabiamy ciasto.
- Wyrabiamy je do momentu, aż będzie elastyczne i zwarte. Jeżeli jest za bardzo klejące dosypujemy jeszcze około 1/2 szklanki mąki i ponownie wyrabiamy. Ciasto musi być mięciutkie lecz nie mocno klejące.
- Postawiamy je nakryte ściereczką na 20- 30 minut aby wyrosło.
- W między czasie czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W miseczce ugniatamy widelcem masło z czosnkiem i przyprawami. Ser ścieramy na tarce jarzynowej.
- Blaszkę z piekarnika posypujemy lekko mąką.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę wysypana mąką i ponownie zagniatamy, dzielimy je na cztery, równe kawałki. Z każdego kawałka formujemy bagietki długości naszej blaszki.
- Przekładamy je na blaszkę z małymi odstępami, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
- Lekko wyrośnięte bagietki nacinamy, wzdłuż nożem, teraz delikatnie rozsmarowujemy masło czosnkowe wzdłuż bagietki, oraz posypujemy serem.
- Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190-180 % C, przez około 25-30 minut. Można je piec w większej temperaturze jednak ser zbyt szybko się spieka.
- Zjadamy lekko ciepłe lub zimne. Są tak pyszne że znikają jednego dnia, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku ;
Ale bym zjadła taką bagietkę na kolację :D
OdpowiedzUsuńa ja teraz bym wciągneła taką świeżą pachnącą :D
OdpowiedzUsuń