PASZTET Z KURCZAKA Z GRZYBAMI

12 lis 2016
data:post.title
Pasztet z kurczaka jest bardzo smaczny przez to często go przygotowuję, w dodatku aromatyczny i łatwy w przygotowaniu. Dzisiaj wersja z grzybami leśnymi, polecam.


                                                                SKŁADNIKI :
  • 1 kg ćwiartek z kurczaka 
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew, pietruszka, kawałek selera
  • 5 dkg suszonych grzybów
  • 25 dkg wątróbki z kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • około 2 litry wody
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz z ziarnkach do gotowania
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 czerstwe, małe bułki
  • 1 łyżeczka soli, płaska łyżeczka pieprzu w proszku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki magi do smaku
  • 3 ząbki czosnku
                                                       PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ćwiartki kurczaka myjemy, przecinamy na pół, wkładamy do dużego garnka z liściem laurowym, zielem, pieprzem, kostką rosołową i całą jarzyną. Zalewamy wodą, Doprawiamy wywar solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. 
  2. Grzyby przekładamy do małego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, zakręcamy gaz, pozostawiamy na 2 godziny aż namiękną.
  3. Cebulę drobno pokrojoną, podpiekamy z wątróbką na maśle aż wszystko będzie miękkie.
  4. Mięso i jarzynę wyjmujemy z garnka, obieramy mięso od kości. W wywarze moczymy czerstwe bułki i je później wyciskamy. 
  5. Ugotowane mięso, jarzynę, grzyby, wątróbkę, namoczone bułki i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy majeranek, magi do smaku, sól, paprykę słodką i pieprz w proszku, mieszamy ( w międzyczasie masę próbujemy żeby uzyskać odpowiedni smak ).
  6. Keksówkę o wymiarach 30/12 wykładamy folią aluminiową, wykładamy pasztet i wyrównujemy ją.
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 45 minut. 
  8. Pasztet wyciągamy z piekarnika, po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy go z formy i kroimy na kawałki. Polecam podać go z pieczywem i dobrą musztardą. Smacznego.




2 komentarze