SKŁADNIKI :
- 1 kg ćwiartek z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 duża marchew, pietruszka, kawałek selera
- 5 dkg suszonych grzybów
- 25 dkg wątróbki z kurczaka
- 1 łyżka masła
- około 2 litry wody
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz z ziarnkach do gotowania
- 1 kostka rosołowa
- 2 czerstwe, małe bułki
- 1 łyżeczka soli, płaska łyżeczka pieprzu w proszku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki magi do smaku
- 3 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE :
- Ćwiartki kurczaka myjemy, przecinamy na pół, wkładamy do dużego garnka z liściem laurowym, zielem, pieprzem, kostką rosołową i całą jarzyną. Zalewamy wodą, Doprawiamy wywar solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
- Grzyby przekładamy do małego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, zakręcamy gaz, pozostawiamy na 2 godziny aż namiękną.
- Cebulę drobno pokrojoną, podpiekamy z wątróbką na maśle aż wszystko będzie miękkie.
- Mięso i jarzynę wyjmujemy z garnka, obieramy mięso od kości. W wywarze moczymy czerstwe bułki i je później wyciskamy.
- Ugotowane mięso, jarzynę, grzyby, wątróbkę, namoczone bułki i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy majeranek, magi do smaku, sól, paprykę słodką i pieprz w proszku, mieszamy ( w międzyczasie masę próbujemy żeby uzyskać odpowiedni smak ).
- Keksówkę o wymiarach 30/12 wykładamy folią aluminiową, wykładamy pasztet i wyrównujemy ją.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 45 minut.
- Pasztet wyciągamy z piekarnika, po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy go z formy i kroimy na kawałki. Polecam podać go z pieczywem i dobrą musztardą. Smacznego.
Wygląda wspaniale))
OdpowiedzUsuńWoW !z chęcią bym zjadła:)
OdpowiedzUsuń