SKŁADNIKI :
- 100 g makaronu spaghetti Malma
- 1 mała cukinia, marchew i papryka czerwona
- 1 łyżka masła
- 100 ml bulionu
- duża garść liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 5 g tartego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy do miski, polewamy 2 łyżkami oliwy i mieszamy.
- Marchew i paprykę kroimy na kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy łyżkę masła, 100 ml bulionu i prużymy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy je do makaronu.
- Cukinię nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, poruszamy solą i grillujemy na patelni grillowej z jednej i drugiej strony, około 5 minut.
- W między czasie przygotowujemy pesto, liście bazylii, orzechy, oliwę, parmezan przekładamy do naczynia blendera, doprawiamy solą i blendujemy.
- Do makaronu dodajemy pesto i mieszamy.
- Na talerz układamy plastry cukinii, na to porcję makaronu, posypujemy parmezanem i podajemy. Smacznego.
Bardzo apetyczne danie
OdpowiedzUsuń