SKŁADNIKI :
- 1,5 kg karczku wieprzowego
- 250 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- nić do zwinięcia mięsa
- liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu
DODATKOWO :
- 500 ml bulionu
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, magi
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso myjemy i osuszamy, 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie przyprawy mieszamy oprócz ( ziela, liścia angielskiego, i kulek pieprzu ) nacieramy nimi mięso łącznie z czosnkiem.
- Karczek odkładamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
- Po upływie czasu mięsko już naszło przyprawami, teraz zawiniemy je w nitkę tak aby nadać jemu kształt.
- Układamy je w naczyniu żaroodpornym, wlewamy wino i dodajemy pozostały, pokrojony czosnek, liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Naczynie zakrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 1,5 h.
- Kiedy jest już miękkie, studzimy i wyjmujemy je z naczynia. Nitkę odwijamy a z wywaru robimy sos.
- Wywar przecedzamy przez sitko, wlewamy 500 ml bulionu, dodajemy liść, ziele i pieprz. Zagotowujemy, sos zagęszczamy 2 łyżkami mąki, wymieszanym z odrobiną śmietany i woda. Na koniec doprawiamy sola, magi i pieprzem do smaku.
- Pieczeń kroimy ba Kawałki, polewamy sosem i podajemy z ulubionymi dodatkami.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku :
nie ma to jak porcja solidnego mięska :)
OdpowiedzUsuńPani Mariolo, czy mogę zrobić wcześniej i zamrozić na ok tydzień przed imprezą ? Pozdrawiam, Agnieszka :-)
OdpowiedzUsuńOczywiście że można je zamrozić i podać przed przyjęciem :)
UsuńSuper, bo szykuje mi się impreza ,imieniny męża na ok 20 osób. Nie bardzo mam czas na szykowanie i pomyślałam aby zrobić wcześniej. Lubię oglądać Pani kulinarne przeboje i bardzo często korzystam z przepisów. Pozdrawiam serdecznie :-)
Usuń