KARCZEK PIECZONY W WINIE

17 lis 2016
data:post.title
Karczek pieczony w ciemnym, wytrawnym winie jest wyjątkowo smaczny, kruchy i delikatny. Wino zmiękcza mięso podczas pieczenia przez co pieczeń staje się wyjątkowo krucha. Przepis na takie mięso jest na prawdę rewelacyjny.


                                                                          SKŁADNIKI :
  • 1,5 kg karczku wieprzowego
  • 250 ml czerwonego, wytrawnego wina 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 
  • nić do zwinięcia mięsa 
  • liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu 
                                                                       DODATKOWO : 
  • 500 ml  bulionu 
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, magi 
                                                                    PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso myjemy i osuszamy, 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie przyprawy mieszamy oprócz ( ziela, liścia angielskiego, i kulek pieprzu ) nacieramy nimi mięso łącznie z czosnkiem. 
  2. Karczek odkładamy na kilka godzin w chłodne miejsce. 
  3. Po upływie czasu mięsko już naszło przyprawami, teraz zawiniemy je w nitkę tak aby nadać jemu kształt. 
  4. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, wlewamy wino i dodajemy pozostały, pokrojony czosnek, liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Naczynie zakrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 1,5 h. 
  5. Kiedy jest już miękkie, studzimy i wyjmujemy je z naczynia. Nitkę  odwijamy a z wywaru robimy sos. 
  6. Wywar przecedzamy przez sitko, wlewamy 500 ml bulionu, dodajemy liść, ziele i pieprz. Zagotowujemy, sos zagęszczamy 2 łyżkami mąki, wymieszanym z odrobiną śmietany i woda. Na koniec doprawiamy sola, magi i pieprzem do smaku.
  7. Pieczeń kroimy ba Kawałki, polewamy sosem i podajemy z ulubionymi dodatkami. 
  8. Smacznego. 
           Zapraszam do obejrzenia filmiku : 




4 komentarze

  1. nie ma to jak porcja solidnego mięska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Mariolo, czy mogę zrobić wcześniej i zamrozić na ok tydzień przed imprezą ? Pozdrawiam, Agnieszka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że można je zamrozić i podać przed przyjęciem :)

      Usuń
    2. Super, bo szykuje mi się impreza ,imieniny męża na ok 20 osób. Nie bardzo mam czas na szykowanie i pomyślałam aby zrobić wcześniej. Lubię oglądać Pani kulinarne przeboje i bardzo często korzystam z przepisów. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń